12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 19:10 Kultura - Ambasada Velike Britanije

U Sarajevu specijalna projekcija filma 'Dauntonska opatija'

U Sarajevu specijalna projekcija filma 'Dauntonska opatija'
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Specijalna projekcija filma „Dauntonska opatija“ (engl. Downton Abbey), zasnovanog na megapopularnoj i višestruko nagrađivanoj britanskoj dramskoj seriji, upriličena je večeras u Sarajevu u organizaciji Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Filmsko ostvarenje, čiji je pandan britanska kostimirana tv-drama, koja je privukla milionski auditorij u više od 100 zemalja svijeta, opisuje živote aristokratske porodice Crawley i njihove posluge u dvorcu, smještenom u živopisnom jorkširskom krajoliku u prvim decenijama 20. stoljeća, skicirajući tajanstvene i raskošne živote britanske aristokracije u razdoblju velikih društvenih promjena (era vladavine kralja Edvarda VII).

Dobrodošlicu i zahvalnost sudionicima nesvakidašnjeg događaja u sarajevskom Multiplex Cinema City-u poželio je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini i domaćin specijalne projekcije Matthew Field, podsjećajući kako se film, čija je projekcija upriličena u glavnom gradu BiH, oslanja na jednu od najuspješijih TV-serija, koja podjednako plijeni pažnju publike diljem svijeta.

Field je izrazio očekivanje da će film o spomenutoj tematici pobuditi jednaku pozornost publike u Bosni i Hercegovini, te da će zaljubljenici sedme umjetnosti istinski uživati u ovom žanrovski, i u svakom drugom pogledu, zahtjevnom ostvarenju.

Režiju za 'Downton Abbey' potpisuje Michael Engler, a uloge tumače - Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter...

Film predstavlja svojevrsni nastavak spomenute serije, čija se radnja završava 1926. godine, prateći nove zaplete i intrige, tragične i vesele trenutke, te svjedočeći o promjenama i iskustvima kroz koje neumitno prolaze njeni protagonisti.    

Spomenuta serija je tokom šest sezona emitiranja nagrađena sa tri Zlatna globusa, petnaest Emmya za Udarni termin, 69 Emmy nominacija ukupno, što je čini serijom sa najviše nominacija u historiji Emmy nagrada, izvan Sjedinjenih Američkih Država. Seriji je, istovremeno, dodijeljena i specijalna BAFTA nagrada kao i Ginisov rekord za TV-seriju sa najboljim kritikama.

Sarajevska projekcija filma Dauntonska opatija pobudila je iznimno interesovanje, a prisustvovale su joj istaknute ličnosti iz javnog i kulturnog života, kao i bosanskohercegovački i međunarodni dužnosnici te brojne zvanice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo