28°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 18:14 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić: EU mora dati mnogo jasniji signal proširenja

Brnabić: EU mora dati mnogo jasniji signal proširenja
Foto: RTRS - Vijesti.ba

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Pragu da EU i zemlje članice moraju da daju mnogo jasniji signal Srbiji i cijelom regionu zapadnog Balkana da je proširenje zaista na agendi EU.

Brnabićeva, koja je prisustvovala sastanku premijera Višegradske grupe i zvaničnika zemalja zapadnog Balkana, rekla je da je do sastanka došlo u pravom trenutku jer su neke od članica Višegradske grupe dobile značajne pozicije u Evropskoj komisiji.

Ona je precizirala da to znači da Srbija i Crna Gora brže otvaraju poglavlja, a da Albanija i Sjeverna Makedonija dobiju zeleno svjetlo u oktobru za otpočinjanje pregovora, prenosi RTV.

- Svi su saglasni da je situacija sa BiH najkompleksnija - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da joj je češki premijer Andrej Babiš ponovio da je spreman da sa predsjednikom Milošem Zemanom u formatima koje ta država ima razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Brnabićeva je rekla novinarima iz Srbije da joj je Babiš prenio da je Zemanova izjava o Kosovu bila jako zapažena u Češkoj i da je izazvala dosta rasprave i diskusije.

Ona je dodala da nije mogla o tome šire da razgovara sa češkim premijerom, jer je posjeta bila regionalna, a ne bilateralna.

Brnabićeva je podsjetila da češki parlament nije diskutovao o statusu Kosova te da je odluku o priznanju donijela Vlada u tehničkom mandatu, što je, kako je naglasila, neuobičajeno.

Ona je istovremeno zahvalila Zemanu, jer je, kako je rekla, makar otvorio tu debatu.

- Postoje neke stvari koje, moram da priznam, meni nisu jasne, ali opet to pokazuje i kakva smo zemlja bili 2008. godine, kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost. Da sam tada bila predsjednik vlade, prva stvar bi bila da partnere i prijatelje u Češkoj, zamolim da ne donose tako važne odluke u tehničkom mandatu - rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je debata o povlačenju priznanja  Kosova interna stvar Češke i napomenula da je ta zemlja dobar partner Srbiji.

- Mislim da se mnogo stvari promijenilo od 2008. do danas. Priština je pokazala da nema kapacitet da vodi institucije, da ne poštuje, ni ljudska, ni manjinska prava, ni spomenike kulture, da nema širinu koja je potrebna da svi građani koji žive na toj teritoriji budu ravnopravni i jednaki - zaključila je premijer Srbije.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo