-1°C
Mostar 1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 17:18 BiH - Zavod za javno zdravstvo TK

U domovima zdravlja u TK nedostaje vakcina protiv tetatnusa

U domovima zdravlja u TK nedostaje vakcina protiv tetatnusa
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

U domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu nedostaje monovalentna antitetanična vakcina za osobe starije od 18 godina prilikom povrede ili ugriza životinje.

- Ne znam zašto je taj nedostatak u ambulantama, ali osobe koje trebaju da je prime kada postoji medicinska indikacija, oni bi trebalo da se zaštite - kazao je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK Blaško Topalović. 

Prema Zakonu o prometu lijekova Federacije, kantonalni Zavod za javno zdravstvo nije u obavezi nabavke te vakcine, to je obaveza farmaceutskih kuća, kaže Topalović i ističe da domovi zdravlja koji imaju apoteka bi mogli to da nabave.

Nedostatak vakcine protiv tetanusa je problem koji postoji već tri godine, kažu u tuzlanskom Domu zdravlja.

Pomoćnik direktora Sektora za medicinske poslove Dom zdravlja "Dr Mustafa Šehović" u Tuzli prof. dr Samir Mačković, smatra da taj problem prevazilazi nivo doma zdravlja ali pozdravlja pritisak javnosti i medija ne bi li se taj problem na višim instancama vlasti riješio.

Problem vide i slaboj zainteresovanosti dobavljača i proizvođača vakcina zbog malog tržišta.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu da je redovan program vakcinacije djece protiv tetanusa i četverovalentnoj ili petovalentnoj vakcini. (Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo