18°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 14:50 BiH - Velika akcija Orka

FUP: Dokazni materijal protiv 14 osoba predat Tužilaštvu HNK

FUP: Dokazni materijal protiv 14 osoba predat Tužilaštvu HNK
Foto: Vijesti.ba
Nakon što izvršimo obradu u redu Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, bit će poznato više informacija, rekao je šef istražne službe Federalne krim policije Nurdin Hafizović.

On je potvrdio je da se kao izvršioci serije krivičnih djela tretira 14 osoba. Jedna od njih nalazi se trenutno na odsluženju zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Trinaest osoba pod nadležnosti je Tužilaštva HNK-a. Među njima su tri osobe koje su već bile na odsluženju kazne, ali su koristile vanzavodske pogodnosti.

Također, vođom grupe smatra se R.B. iz Mostara, a među uhapšenima nalaze se i članovi njegove porodice. Djela su počinjena na području HNK-a, ZHK-a i Kantona 10.

Riječ je o razbojništvima na objektima Binga, Namexa, Robota, na prostorijama i vozilima brze pošte, te bankomatima.

Bankomati su oštećivani upotrebom plina i eksploziva. Kod osumnjičenih su pronađene i veće količine novca za koji se osnovano sumnja da su stečene razbojništvima, kao i 15 kilograma eksploziva, tehnička aparatura, podesna sredstva, ometači alarmnih sistema, policijska odora i oružje.

Hafizović je kazao i da bi lišeni slobode mogli dobiti kazne dugotrajnog zatvora, te se tako konačno skloniti i onemogućiti daljeg kriminalnog rada.

„Dokazni materijal je tu. Pripremljeni dokazi već su predočeni Tužilaštvu HNK-a“, kazao je Hafizović i zahvalio je na iznimnoj pomoći policiji MUP-a HNK-a, ZHK-a i KS, kao i Graničnoj policiji, OSA-i i Tužilaštvu HNK-a.

Napomenuo je da je u ranijoj akciji kodnog naziva Shark slobode lišeno, a kasnije i osuđeno nekoliko osoba za slična krivična djela. Na teret ovoj kriminalnoj grupi stavlja se ukupno 29 djela.

Istraga je trajala dugo, a i prilikom realizacije pronađen je niz novih dokaza.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo