3°C
Mostar 6°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 12:07 BiH - Ogromna poreska dugovanja

Džindić: Ostajem pri zahtjevu da direktor RMU Zenica podnese ostavku

Džindić: Ostajem pri zahtjevu da direktor RMU Zenica podnese ostavku
Nermin Džindić / Vijesti.ba
Vlada FBiH održala je danas sjednicu u Mostaru, nakon koje se medijima obratio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

On je članove Vlade FBiH informisao o posljednjim dešavanjima u rudnicima FBiH s fokusom na RMU Zenica i Breza.

- Razlog za probleme koje smo imali u RMU Zenica i Breza su dva rješenja o naplati porezne obaveze koja su izdata od strane Porezne uprave za blokadu računa u iznosu od 7,5 miliona KM za Zenicu i 6,5 miliona KM za Brezu - kaže Džindić.

Nakon što uprave rudnika nisu mogle iznaći sredstva i rješenja, problem je kulminirao, te se došlo na ideju da se zaustavi proizvodnja i organizuje štrajk. Tada se uključuje resorno Ministarstvo, navodi Džindić, koje je odmah nakon što je zaprimilo zahtjev od Sindikata organizovalo sastanak kojem su prisustvovali generalni direktor EPBiH, direktor Porezne uprave i direktori RMU Zenica i Breza.

- Nakon dvoiposatne rasprave nismo taj dan mogli doći do rješenja, jer se ono nije ni naziralo i ne mogu se baš tako jednostavno iznaći sredstva u roku od sat-dva. Zaključci su bili, što je i opredjeljenje Vlade, da se radnicima i rudarima mora plaćati plaća i porezi i doprinosi koji ih sljeduju, i da oni direktori koji to ne mogu ispuniti daju ostavku, a da mi nađemo nekoga ko će raditi taj posao - ističe Džindić.

Sutradan, podsjeća ministar, rudari su iz Zenice i Breze došli pred zgradu Vlade FBiH gdje su organizovali protest. Potom je u zgradi Vlade FBiH održan sastanak sa tridesetak predstavnika Sindikata, na čelu sa predsjednikom Sinanom Husićem. Taj sastanak je, kako navodi, prošao u nadmudrivanju.

- Od 2009. do 2015. skoro pa svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku poreznih obaveza. To mora nekad doći na naplatu, i to se dešava sad - kaže Džindić, istakavši da je ukupan dug prema Poreznoj upravi 473 miliona KM, a samo RMU Breza i Zenica duguju polovinu od tog iznosa. Tačnije, RMU Zenica 141, a Breza 88 miliona KM.

Kada je u pitanju RMU Breza, iznio je podatak da je za tekuću godinu obračunato 6,9 miliona KM poreza, a uplaćeno 1,6 miliona, dok je za RMU Zenica obračunato 8,7 miliona KM, a uplaćeno 1,1 milion KM.

- Ovo se mora promijeniti. Još uvijek stoji otvoren moj poziv da direktor RMU Zenica podnese ostavku. Nadam se da će to i uraditi, i nadam se da će generalni direktor EPBiH reagovati, kao što je reagovao i jučer kada je prema Vladi FBiH poslao akt kojim želi da se razriješi izvršni direktor za proizvodnju u rudnicima - govori Džindić.

Pojašnjava da je Vlada FBiH danas po hitnom postupku donijela zaključak da se da saglasnost Nadzornom odboru EPBiH za to razrješenje i da prethodna saglasnost za imenovanje v.d. direktora, do okončanja konkursne procedure.

Po toj istoj metodologiji, dodaje, treba razriješiti i direktora RMU Zenica i sve one druge koji dovode do ovakvog stanja.

Navodi da je jučer dogovoreno da se RMU Breza dodatno zaduži i da iz tih sredstava deblokira račun, isplati plaće i da nastavi rad, a da se za RMU Zenica ide na rješenje avansnog plaćanja za buduće isporuke, da se napravi korekcija ugovora o isporukama, i da se na osnovu toga novac prebaci na račun Porezne uprave, time deblokira račun i omogući daljnji rad.

- Da ne bi čekali, da ne bi ljudi bili u jamama, mi smo jučer radili i jedan i drugi avans, i danas će to biti regulisano i jednom i drugom rudniku, a takav je jučer dogovor i postignut - dodaje Džindić.

Prema njegovim riječima, današnjim zaključkom Vlade FBiH definisano je da Uprava EPBiH u roku od 60 dana donese sanacioni plan za RMU Zenica.

- Reorganizacija i restrukturiranje je osnovni preduslov za opstanak i budući rad rudnika u FBiH. Dakle, 60 dana rok da se uradi sanacioni plan i organizaciono uređenje RMU Zenica, štagod to značilo - rekao je Džindić.

Također, jedan od današnjih zaključaka Vlade FBiH je da aktivni kolektivni ugovor koji je jučer istekao za radnike rudnika u FBiH važi do potpisivanja novog.

- Dakle, imamo trenutno jedan jedini spor oko te satnice, a nadamo se da ćemo to riješiti ubrzo. Ali ne treba da nam to bude prepreka. Slijedi nam reorganizacija koju moramo uraditi, slijede nam izmjene i osoba koje su na tom putu zaustavile takvu vrstu reorganizacije - rekao je Džindić.

Ističe da je došao do podatka da informacija od generalnog do izvršnog direktora u rudnicima putuje između pet i 15 dana.

- Ona mora putovati između jedne i jedne i po sekudne. I prema tom modelu se mora napraviti i organizaciona struktura kompletne EPBiH, zajedno sa svim rudnicima - dodaje Džindić.   

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo