0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 11:13 Politika - Podrška Palmeru

HS BiH: Dodikove izjave u cilju zadržavanja statusa quo

HS BiH: Dodikove izjave u cilju zadržavanja statusa quo
Božo Skopljaković / Vijesti.ba
Hrvatska stranka BiH u cijelosti podupire izjavu novoimenovanog specijalnog američkog predstavnika za Zapadni Balkan Matthew Palmera da je najveći diplomatski uspjeh devedesetih u regiji bio Daytonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u BiH.

"Izjave gospodina Dodika da se Daytonski mirovni sporazum ne može mijenjati bez suglasnosti entiteta su krajnje neozbiljne s ciljem zadržavanja statusa qou, kada znamo da entiteti nisu stvorili mirovni sporazum iz kojeg su sami nastali. Upravo kako je i gospodin Palmer rekao, evolucijom treba doći do rješenja koja će BiH dovesti u NATO i EU a ne revolucijom do novih sukoba s ciljem odcjepljenja i pripajanja drugim državama. Europska BiH je rješenje i odgovor svima onima koji sanjaju o podjelama u želji stvaranja režima u kojem će imati apsolutnu vlast kako bi se zaštitili od neminovnog progona pokretanjem antikorupcijskih i drugih zakona, kada za to dođe vrijeme", saopštila je HS BiH.

Kako ističu, Daytonski mirovni sporazum predstavlja temelj i okvir za uspostavljanje povjerenja između ljudi koji žive na ovim prostorima.

"Nakon dvadeset i pet godina trebali bismo biti mudriji i pametniji da prihvatimo rješenja koja garantiraju da na ovim prostorima u budućnosti neće biti novih sukoba i ratova te da osiguramo ekonomski rast i razvoj kako bismo zaustavili iseljavanje iz BiH, u kojoj, vjerujemo da ima novih snaga koje, za razliku od ovih dosadašnjih koje niti nakon toliko godina nisu evoluirale, mogu povesti zemlju u bolju budućnost", kaže se u saopštenju.

HS BiH poziva Vijeće za provedbu mira (PIC) da osigura dodatne ovlasti visokom predstavniku kako bi se u BiH, prema iskazanoj volji građana i usvojenim zakonima, osigurali svi preduvjeti za ulazak države u NATO savez i EU, nakon čega, u Europskoj BiH, možemo razgovarati o ukidanju OHR-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo