16°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 10:17 Regija - Nova potpredsjednica EK

Plata Dubravke Šuice vrtoglavih 40.000 KM

Plata Dubravke Šuice vrtoglavih 40.000 KM
Dubravka Šuica / Vijesti.ba
Dubravka Šuica, koja bi uskoro trebalo da postane potpredsjednik Evropske komisije za demokratiju i demografiju, te najbolje rangirana i plaćena hrvatska funkcionerka - mjesečno će imati platu od čak 150.000 kuna odnosno skoro 40.000 KM.

"Slobodna Dalmacija" analizirala je uspon dubrovačke političarke imotskih korijena, koja je na početku svoje karijere posjedovala tek stan u Gržu od šezdesetak kvadratnih metara.

Dvadesetak godina kasnije imovina njene porodice procijenjena je na čak pet miliona eura. S vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola miliona američkih dolara.

Šuica, profesori engleskog i njemačkog jezika 1981. zaposlila se u Osnovnoj školi "Lapad" gdje je radila do 1988. godine, kada prelazi u srednjoškolski Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, gdje je radila kao nastavnik engleskog i njemačkog jezika. A onda 1990. učlanjuje se u HDZ.

Odmah ulazi u obrazovno odjeljenje lokalne HDZ-ove vlasti. Sredinom devedesetih postaje direktor dubrovačke Gimnazije, a 1997. na listi HDZ-a izabrana je za gradskog vijećnika. Godinu dana poslije postaje županijski vijećnik i predsjednica dubrovačkog HDZ-a, prenose NN.

Na izborima 2000. godine, ulazi u Sabor, a 2001. Nakon dva uzastopna mandata pobijedio ju je Andro Vlahušić, a Šuicinu "vladavinu" obilježile su sumnje u brojne mutne poslove pogodovanja građevinskom lobiju - od prenamjene zemljišta na Nuncijati, do uređenja "zlatnog zahoda" u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, koje je Grad navodno koštalo 4.000 eura po kvadratnom metru, dodaje "Slobodna Dalmacija".

Šuica 2012. godine postaje potpredsjednik Zajednice žena Evropske pučke stranke, a godinu kasnije odlazi u Evropski parlament.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo