0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 5°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 20:00 Svijet - Odluka dovedena u pitanje

Ima li novi komesar za proširenje podršku Evropskog parlamenta?

Ima li novi komesar za proširenje podršku Evropskog parlamenta?
Laszlo Trocsanyi / Vijesti.ba
Odluka predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da za evropskog komesara za proširenje imenuje Laszla Trocsanyija, prema izvorima RSE iz Evropskog parlamenta mogla bi pred ovom instutucijom biti dovedena u pitanje.

Leyen je juče predstavila svoj kabinet u kome je portfelj proširenja dodijelila Trocsanyiju, inače bliskom saradniku mađarskog premijera Victora Orbana.

On je bio mađarski prijedlog za komesara, jer po pravilu, zemlje članice predlože ime kandidata, ali na predsjedniku ili predsjednici ove institucije ostaje da potvrdi dato ime, i dodjeli portfelj.

Međutim, oduka Ursule von der Leyen treba da dobije konačan pečat Evropskog Parlamenta (EP) koji dvotrećinskim glasanjem potvrđuje imenovanje svakog komesara.

Evropski Parlament je već duže vrijeme u otvorenom sukobu sa režimom Victora Orbana, zbog, kako se kaže, erozije demokratskih vrijednosti i normi u ovoj državi članici.

Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom Parlamentu, je za RSE već potvrdila da će glasati protiv Trocsanyija.

“Kandidat iz Mađarske Trocsanyi je arhitekta neliberalne države, bio je bivši ministar pravde u Orbanovoj vladi. Između ostalog uništavao je nevladine organizacije. On je odgovoran za član 7 (postupak u EU koji se koristi protiv zemalja članica koje su počinile kršenje osnovnih prava)”, upozorila je Fajon.

“Kako se može očekivati da će on nadgledati vladavinu zakona u pristupnim zemljama, ako je on lično odgovoran za degradaciju zakona u sopstvenoj državi”, dodaje Tanja Fajon.

Srđan Cvijić iz briselske kancelarije, Fondacije otvorenog društva sumnja da će imenovanje Laszla Trocsanyija biti potvrđeno u Evropskom parlamentu.

“Vrlo je vjerovatno da će Evropski Parlament odbaciti nominaciju Laszla Trocsanyija na mjesto evropskog komesara za proširenje i susjedstvo. Ako se to dogodi ili će razmijeniti portfelje sa drugim kandidatom ili će ga (Victor) Orban morati zamijeniti sa drugim kandidatom koji nije povezan sa mašinerijom Fidesz partije”, kaže Cvijić.

On smatra da je mađarski premijer Victor Orban predložio svog ministra pravde “kao šamar EU”, znajući da neće proći glasanje u Evropskom Parlamentu.

Lotte Leicht, direktorica za EU u nevladinoj organizaciji Human Rights Watch, ocijenila je za RSE da je mađarski projedlog za evropskog komesara “uvreda za EU i ljudska prava za koje se zalaže”.

“Kao ministar pravde, Trocsanyi je bio ključni arhitekta u kršenju ljudskih prava, vladavine prava i demokratskih institucija u Mađarskoj”, upozorila je Leićt podsjetivši da su ove akcije na kraju dovele do toga da je Evropski parlament u septembru 2018. pokrenuo postupak po članu 7- mehanizam političkih sankcija - protiv Mađarske zbog kršenja standarda EU-a o vladavini zakona.

“Mislim da, ako bi se Mađarska danas prijavila, vjerovatno ne bi ispunila kriterijume ljudskih prava i vladavine zakona za članstvo u EU”, naglasila je Leicht.

Imenovanje Trocsanyia je izazvalo burne reakcije raznih eksperata na društvenim mrežama.

Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florian Bieber je u na Twitter nalogu naglasio da Laszlo Trocscanyi, "kao saučesnik u demontiranju vladavine prava u Orbanovoj Mađarskoj, ne bi trebao da bude u Komisiji, zadužen za proširenje, on nema kredibilitet za skeptike u EU i za agendu za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu”.

Evropski komesar za proširenje ima u nadležnosti da nadgleda ispunjavanje svih kriterijuma u zemljama koje nastoje da se pridruže evropskom bloku. U toj grupi su sve zemlje Zapadnog Balkana s time da su Srbija i Crna Gora najnaprednije budući da su duboko u procesu pristupnih pregovora. U pristupnom procesu najveća pažnja se posvećuje poglavlju 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

I pismo Ursule von der Leyen koje je poslala Trocsanyiu gdje ga obavještava o imenovanju na mjesto komesara za proširenje, se najviše fokusira na neophodnost budućeg komesara da nadgleda i ohrabri borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u svim zemljama regiona.

Međutim, na konferenciji za štampu gdje je predstavila nove komesare, von der Leyen je odbila da odgovori na direktno novinarsko pitanje o kredibilitetu bivšeg mađarskog ministra pravousuđa da promoviše vladavinu prava u zemljama Zapadnog Balkana.


(Vijesti.ba / RSE)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo