13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 20:00 Regija - Zijad Bećirović

Albanija je blokirana država, potrebna joj je prelazna vlada

Albanija je blokirana država, potrebna joj je prelazna vlada
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Albanija je blokirana država. Ništa nije moguće pozitivno pokrenuti sve dok se ne riješi politička kriza, koja je postala još veća održavanjem nelegalnih lokalnih izbora 30.juna 2019, ocijenio je direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović u intervjuu albanskom dnevnom listu Shekulli.

- Gospodine Bećiroviću, u Albaniji je politička kriza. Što mislite o tome?

BEĆIROVIĆ: Albanija je kapilarno u krizi u svim segmentima društva. Međutim, politička kriza onemogućava pokretanje i realizaciju brojnih reformi, koje su potrebne albanskom društvu i državi. Albanija je „zarobljena“ država, u kojoj su „ukradene“ institucije države i tako je blokiran svaki proces u državi. To odgovara režimu Edija Rame, da se ništa ne mijenja. Zabrinjava me činjenica, da je Albanija punopravna članica NATO-a, koji nije samo vojni savez, nego savez demokratskih država, koje implementiraju visoke demokratske standarde i zašto se tolerira takvo ponašanje Edija Rame posebno u pogledu priča o prisjedinjenu Kosova i Albanije. NATO štiti teritorijalni integritet svojih članica i otkuda priče o udruživanju? Posebno kada je NATO snažno prisutan na Kosovu. Tu opasnu retoriku te kriminalno i koruptivno djelovanje Rame moralo je biti zaustavljeno u okviru NATO-a. Ne želim vjerovati da je pored visokih zvaničnika EU, Rama korumpirao i NATO! Albanija je školski primjer pojave „politizacija kriminala i kriminalizacija politike“. A državna energetska korporacija KESh je leglo kriminala i korupcije.

- Da li ste optimistični ste, da će reforma pravosuđa u Albaniji imati utjecaja na budućnost Albanije?

BEĆIROVIĆ: Kao što sam rekao u Albaniji u ovakvoj situaciji nije moguće sprovesti nijednu reformu. Albanija je blokirana država. Ništa nije moguće pozitivno pokrenuti sve dok se ne riješi politička kriza, koja je postala još veća održavanjem nelegalnih lokalnih izbora 30.juna 2019. Evo opet je Rama na izborima imao osobe koje su pravosnažno osuđivane, a to su prikrivali kao što je Valdrin Pjetri, novoizabrani gradonačelnik Skadra na nelegalnim izborima, Agim Kajmaku (Jorgo Toto), gradonačelnik Vore i ima takvih i sličnih pojedinaca Socijalistička partija (PS) koliko želite. Albanija nema unutarnje snage da sprovede reformu pravosuđa. Bez političke stabilnosti nije moguće ništa ozbiljno pokrenuti. Sve će to potaknuti novi val iseljavanja Albanaca u Zapadnu Evropu, smanjenje broja stranih investicija i ugrozit će albanski turizam, koji je najviše vezan za političku stabilnost i sigurnost, koje iz dana u dan ima sve manje.

- Kako vidite razilaženja između premijera Rame i albanskog predsjednika Ilira Mete?

BEĆIROVIĆ: Edi Rama je na početku bio „dečko koji obećava“. Međutim, ubrzo se ispostavilo da su njegove namjere sasvim druge. Umjesto da postane politički lider, koji bi bio ponos regiona postao je lider u kriminalu i korupciji. Parlamentarni izbori 2017.godine bili su brutalni, ukradeni, kupljeni, namješteni i izvedeni uz pomoć kriminalnih bossova i podzemlja. Time je Albaniji i Albancima nanesena velika šteta, skoro nepopravljiva. Kada se u svemu tome povezao sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem više nije bilo povratka u neku normalu. Zbog toga Ramu zabrinjavaju izbori na Kosovu i pad režima Hashima Thacije, jer će to dovesti do ubrzavanja i njegovog pada. Na drugoj strani Ilir Meta je sasvim sigurno najiskusniji albanski političar, koji je svjestan šta sve takva politika donosi Albaniji i njenim građanima, a posebno u međunarodnim odnosima. Zbog toga je i odgodio lokalne izbore za 13.oktobar 2019. Za vođenje države izabrani zvaničnici moraju pokazati ozbiljnost i odgovornost i moraju surađivati u interesu države i njenih građana. Tu se moraju izbaciti emocije i lični odnos. Ne postoji nijedna država u Evropi u kojoj takav odnos imaju premijer i predsjednik države kao što je to u Albaniji.

- Šta je sa albanskom integracijom. Jeste li optimisti da će Albanija pregovora s EU otvoriti u oktobru?

BEĆIROVIĆ: Iskreno bi želio da Albanija dobije datum za početak pregovora sa EU na vrhu EU u oktobru 2019. Albanija ima velike potencijale, a sada svi na nju gledaju kao na zemlju-slučaj. Ova politička kriza se mora prekinuti i započeti dogovor između ključnih političkih aktera, posebno Socijalističke partije (PS) i Demokratske partije (PD), da se dođe do rješenja. Iskustva kažu, da je potrebno formirati tranzicionu vladu, koje će pripremiti parlamentarne izbore, koji moraju biti fer, pošteni, transparenti i sa jednakim mogućnostima za sve učesnike. Mislim, da Edi Rama griješi ako misli da će ovako moći vladati, bez obzira na rezultat prethodnih izbora. On misli da se sve može kupiti pa i ljude. Tako je kupio jedan dio visokih zvaničnika Demokratske partije, koji su zbog toga morali biti isključeni iz te partije. Važno je stabilizirati zemlju, Albancima povratiti povjerenje u politiku i raditi na izgradnji institucija države. Političko kriminalne strukture ne vole institucije, jer da postoje snažne institucije države, kriminal bi bio minimalan pa i onaj politički. Bojim se da zbog Edija Rame i njegove kriminalne oligarhije samit EU u oktobru ove godine može biti još jedna izgubljena šansa za Albaniju. On vjerojatno čeka taj samit i nada se dobivanju datuma za početak pregovora sa EU kako bi pokušao opravdati svoje dosadašnje vladanje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo