8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 18:30 Ekonomija - Nezavisni zastupnik u PFBIH

Vrače: Rudare zbrinuti kroz prekvalifikaciju

Vrače: Rudare zbrinuti kroz prekvalifikaciju
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zastupnici u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine danas na sjednici razmatraju Informaciju o stanju sedam rudnika uglja koji posluju u sastavu Koncerna JP  Elaktroprivreda BiH d.d. Sarajevo i analiziraju upravljanje rudnicima sa pregledom rezultata za period od 2009. do 2017.godine.

Nezavisni zastupnik Eldin Vrače je uvjeren da će rudnici biti zatvoreni, te da rudari moraju biti trajo zbrinuti. On rješenje vidi u prekvalifikaciji.

- Vlada FBiH mora da ponudi reindustrijalizaciju odnosno, poticajnu mjeru u građevinskom sektoru da se ti ljudi zbrinu i da se ne pravi nova rudarska kriza - kazao je Vreće i dodao kako nije logično da rudari stvaraju gubitke.

- Kako smo vidjeli, ti rudnici će biti ugašeni. Ali mi moramo hitno djelovati kako bi se tim ljudima automatski osigurao drugi posao - istakao je Vrače i dodao da ima sredstava kojima se rudarima može pomoći da se  prekvalificiraju, jer "imamo radne snage a koja je neophodna u svim sektorima privrede".

Zastupnica PDA Elzina Pirić predlaže da se rudnici ne zatvaraju bez plana, već da se napravi restruktuiranje unutar Elektroprivrede BiH, odnosno, da se rudnici spoje s termoelektranama.

Navela je podatak da rudnici svake godine povećavaju svoju dobit.

- To znači da oni rade, a broj radnika unutar rudnika je smanjen za 2.500 rudara, proizvodnih radnika, ostvarili su proizvodnju veću za milion tona, a nisu u stanju sami sebe finansirati. Gdje idu sredstva koja su profit Elektroprivrede i gdje ih oni ulažu - upitala je Pirić.
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo