12°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 17:04 BiH - Crnadak i ambasadorica Uebber

Njemačka podržava evropsku perspektivu BiH

Njemačka podržava evropsku perspektivu BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Mariju Uebber.

Crnadak je iskazao zadovoljstvo razinom bilateralnih odnosa između BiH i Njemačke, te naglasio da su odnosi dviju zemalja odlični i prijateljski.

Zahvalio je na kontinuiranoj potpori i pomoći Njemačke Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, naglašavajući da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica Evropske unije.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, ministar Crnadak je rekao da taj proces predugo traje, što prouzrokuje brojne probleme u funkcioniranju institucija na razini BiH.

On je izrazio nadu da će vlast ubrzo biti formirana, kako bi BiH nastavila s efikasnijom provedbom preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Uebber je zahvalila ministru Crnatku na dobrodošlici i naglasila da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH, te da će nastaviti aktivno podupirati provedbu reformi u zemlji.

Sugovornici su ocijenili da evropske integracije donose Bosni i Hercegovini i njenim građanima bolju kvalitetu života u smislu veće zaposlenosti, bolje ekonomije, poštivanja ljudskih prava te unapređenja u području demokracije i vladavine prava, osobito borbe protiv korupcije.

Razmijenjena su mišljenja i o ekonomskoj suradnji BiH i Njemačke, pitanju odlaska mladih iz BiH, daljnjem jačanju regionalne suradnje u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), te pitanjima od globalnog značaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo