7°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 15:57 BiH - Uručena donacija Češke

Mektić: Opremanje GP BiH mora biti stalan proces

Mektić: Opremanje GP BiH mora biti stalan proces
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine (GPBiH) danas je uručena savremena tehnička oprema za nadzor državne granice, koja će u značajnoj mjeri olakšati rad policije u borbi protiv ilegalnih migracija.

Radi se o donaciji Republike Češke u iznosu od milion eura, namijenjenog za jačanje zaštite granice, koja uključuje termovizijske kamere, bespilotne letjelice, opremu za otkrivanje otkucaja srca i disanja...

Tim povodom, u sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu upriličena je ceremonija primopredaje kojoj su, između ostalih, prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik i rukovodstvo Granične policije BiH predvođeno direktorom Zoranom Galićem.


Ministar Mektić je iskazao zahvalnost Vladi Češke Republike povodom donacije Ministarstvu sigurnosti BiH, naglašavajući da je zbog velikog pristiska ilegalnih migranata, posebno na istočnu granicu BiH, odlučeno da cjelokupan iznos bude utrošen za nabavku sofisticirane opreme za Graničnu policiju BiH.

Istakao je da se radi o modernoj i tehnološki naprednoj opremi koja će olakšati rad graničnim policajcima i poboljšati efikasnost u otkrivanju ilegalnih migranata i povećati sigurnost granice, ali i biti doprinos cjelokupnoj evropskoj sigurnosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

- Naravno, ova sama oprema neće moći riješiti problem migracija u BiH. Ali, apliciraćemo kod nekih evropskih fondova i donatora, jer opremanje Granične policije i njeno tehničko osavremenjivanje mora biti stalan proces - kazao je Mektić.

Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik je naglasio da ga raduje činjenica da je Granična policija BiH dobila novu opremu koja će pomoći policajcima na terenu u svakodnevnom radu.

Direktor Galić u obraćanju medijima je istakao da je specifičnost ove donacije u tome što je došla na traženje i po zahtjevu koje je sačinila Granična policija BiH.

Potcrtao je da je nabavljena specijalistička oprema koja može zamijeniti po nekoliko policijskih službenika, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo