5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 14:14 Ekonomija - "Diaspora Invest"

U Banjoj Luci i Bihaću održane prezentacije za investitore iz dijaspore

U Banjoj Luci i Bihaću održane prezentacije za investitore iz dijaspore
Foto: USAID Diaspora Invest Activity

USAID Projekat "Diaspora Invest" je, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, održao prezentacije u Bihaću i Banjoj Luci o pristupu programu grant podrške za kompanije koje su pokrenute...

 ...od članova i članica bh. dijaspore ili imaju druge direktne poslovne veze sa dijasporom.

Istaknuto je da je kroz programe tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava USAID Projekta "Diaspora Invest" prošlo više od 60 kompanija, a riječ je o firmama u kojima članovi dijaspore imaju najmanje 25 posto udjela u vlasništvu ili su razvijane kroz direktne i dokazive poslovne veze sa dijasporom.

- Dakle, dijaspora im je omogućila pristup međunarodnim tržištima, zajedno su razvijali ponudu, pronašli strane investitore i slično. Uslov je također da su kompanije mlađe od tri godine u trenutku raspisivanja ovog poziva - poručili su iz USAID Projekta "Diaspora Invest". 

Također, navedeno je da su rukovodstva dviju privrednih komora partnerstvom na info sesijama potvrdila spremnost da radi na ohrabrenju dijaspore na ulaganje i povezivanje sa  mrežom iseljeništva širom svijeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo