17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 13:52 Kultura - 16. i 17. septembra

Stručnjaci iz deset država na konferenciji o zaštiti pisanog naslijeđa

Stručnjaci iz deset država na konferenciji o zaštiti pisanog naslijeđa
Foto: FENA - Vijesti.ba

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu i Univerzitet u Sarajevu okupit će 16. i 17. septembra stručnjake iz oblasti konzervacije i restauracije iz BiH i inozemstva, na 'Prvoj međunarodnoj konferenciji o zaštiti pisanog naslijeđa'. 

Direktor Gazi Husrev-begove biblioteka Osman Lavić naglasio je tim povodom na konferenciji za novinare da je zaštita pisanog naslijeđa težak, mukotrpan, spor i skup posao.

Konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa namijenjena je, kaže, za dodatnu afirmaciju pisanog naslijeđa te biblioteke, razmjenu iskustava, a i prilika je za okupljanje struke s ciljem daljnjeg unaprjeđenja zaštite i rada na zaštiti pisanog naslijeđa.

- Biblioteka želi biti vodeća institucija. Mislim da imamo i uvjete za takvo nešto, u regiji. Zato želimo biti predvodnici i u vezi naučne valorizacije, tog dijela posla - kazao je. Spomenuo je podršku UNESCO-a čiji će predstavnici prisustvovati konferenciji, kao i državnih i institucija islamske zajednice. 

I član Organizacijskog odbora skupa profesor Ćazim Hadžimejlić navodi da se radi o značajnom skupu, koji će poruke poslati kako bh. tako i široj javnosti.

Ističe da je Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu nosilac procesa konzervacije i restauracije jer ima i najviše građe na ovim prostorima, a UNSA sa studijem konzervacije i restauracije može pružiti adekvatne uvjete da se educira kadar koji će voditi računa o pisanoj građi ali i pokretnoj kulturnoj baštini (slike, ćilimi, metal…).

- Konferencija će poslati poruku da Gazi Husrev-begova biblioteka i UNSA imaju sluha za kulturnu baštinu, pogotovo za pisanu građu koja je specifična - kazao je. Ističe stručnost kadra Gazi Husrev-begove biblioteke, u toj oblasti.

Međunarodna konferencija o zaštiti pisanog naslijeđa bit će održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Zvanično otvorenje najavljeno je za ponedjeljak navečer, a u radnom dijelu sudjelovat će 16 izlagača iz deset država. Planirano je da sudionici posjete i srodne institucije, a u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu bit će postavljena i prigodna izložba.

Gazi Husrev-begova biblioteka osnovana je 1537. godine, smatra se jednom od najstarijih javnih biblioteka u ovom dijelu Evrope. Posjeduje vrijednu bibliotečku građu, koja je podijeljena u sedam fondova. U rukopisnom fondu Gazi Husrev-begove biblioteke je ukupno 10.585 rukopisa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku s oko 20.000 većih i manjih djela iz svih oblasti nauka koje su se izučavale u vrijeme njihovog nastanka.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo