16°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 12:09 Ekonomija - 50 izlagača

Izlagači iz BiH nagrađeni na Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festivalu

Izlagači iz BiH nagrađeni na Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festivalu
Foto: Balkan Media Team

Na prvom Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festivalu, održanom za vikend na Sava Promenadi u Beogradu, dodijeljene su nagrade najboljim kompanijama i proizvodima iz Bosne i Hercegovine.

Festival dobre hrane i vina, okupio je pedesetak izlagača iz zemlje i regiona, čije proizvode su posjetioci mogli da degustiraju uz bogat zabavno - umjetnički program.

Prirodna izvorska voda Vivia kompanije Vitinka iz Zvornika, proglašena je najbrendom u kategoriji voda regiona. U pitanju je prirodna izvorska voda koja se flašira u onom obliku i stanju u kom je izašla ispod kamena, ne remeteći balans sastojaka u njoj. Vitinka je jedan od najvećih regionalnih proizvođača vode i bezalkoholnih pića.

Najboljom vinarijom u regionu proglašeni su Podrumi Vukoje iz Trebinja. Već četvrtu deceniju, ova vinarija se bavi ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Na svoja dva lokaliteta ukupne površine 30 hektara zasađene su autohtone i internacionalne sorte vinove loze. Dobitnicu su mnogobrojnih domaćih, ali i evropskih priznanja.

Među nagrađenima našlo se i Poljoprivredno gazdinstvo Vlačić koje je proglašeno najbrendom u kategoriji "organic food". U pitanju je jedini proizvođač i prerađivač smokava u Hercegovini, proizvode organske proizvode od smokve. To poljoprivredno gazdinstvo dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a na posljednjem Novosadskom sajmu osvojilo je Veliku zlatnu medalju. Nagrada je dobijena za slatko od smokava od 380 grama, u kome nema nikakvih aditiva i primjesa.

Ovogodišnji Belgrade Waterfront Good Food & Wine Festival održan je pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu Grada Beograda i kompanije Belgrade Waterfront i brojnih drugih prijatelja i sponzora, među kojima je i kompanija Vitinka, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo