4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 21:27 Komentari - Piše: Alija Behram

Podsjetnik na svjedočenje Ashdowna u Hagu: Šta je rekao Tuđman

Podsjetnik na svjedočenje Ashdowna u Hagu: Šta je rekao Tuđman
Foto: Vijesti.ba
“Tuđman mi je rekao da neće biti muslimanskih područja osim kao mali dio Hrvatske države" ...

Piše: Alija Behram

U londonskom “Guildhallu” 6. maja 1995. godine trajao je svečani banket povodom proslave 50. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom. Na banketu su bili engleska kraljica, Bill Clinton i brojna svjetska elita, a na rubovima proslave Paddy Ashdown ispitivao je Franju Tuđmana kako vidi prostor bivše SFRJ u dogledno vrijeme.

"Pitao sam ga negdje na početku večere što misli kako bi prostor bivše Jugoslavije mogao izgledati u idućih 10 godina. Povukao sam na poleđini jelovnika nekoliko kratkih linija i zamolio da dovrši kartu prema svojoj zamisli..."

Tuđman je, kako se vidi na jelovniku, podijelio Bosnu na pola, između Hrvatske i Srbije. Mostar pripada "srpskoj zoni", Banja Luka "hrvatskoj". Ashdown je pred Haškim sudom, gdje se u predmetu Blaškić kao svjedok optužbe pojavio 2008. godine, pojasnio:

"Pitao sam ga što će biti s muslimanskim područjima”.

Rekao je: ‘Neće biti muslimanskih područja, osim kao mali dio hrvatske države’.

Onda smo razgovarali o toj liniji, zašto je Banja Luka s jedne a Mostar s druge strane, gdje je tu Sarajevo, i tako. Bio sam šokiran. Kopiju svog dnevnika u kojem sam to napisao poslao sam britanskome ministru vanjskih poslova.

Shvatio sam da mi je Tuđman prezentirao dogovor koji su postigli on i Milošević u Karađorđevu. Kad je počela Oluja, taj dokument dospio je u javnost i mislim da je to uticalo na ono što se poslije događalo".

"Smatrao sam to izvanredno važnim razgovorom", rekao je Ashdown na sudu u Haagu. - Kad sam se te noći vratio kući, izdiktirao sam te bilješke u svoj dnevnik i sve ispričao svojoj ženi - rekao je Ashdown pred Haškim sucima, potom izvadio jelovnik s večere i pokazao ga Vijeću tvrdeći da je to "historijski dokument".

Notorna Tuđmanova skica na poleđini jelovnika kao i svjedočenje lorda Padya Ashdowa bila je od značaja za haške suce, posebno kod utvrđivanja kvalifikacija za presudu po kojoj su čelnici Republike Hrvatske – Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom lidera paradržavne tvorevine “Herceg Bosna”, presuđeni i u okviru Udruženog zločinačkog poduhvata.

Skicu podjele BiH, iscrtanu prema Tuđmanovim planovima očigledno usaglašenim u Karađorđevu sa Slobodanom Miloševićem, prikazali su organizatori tribine održane prošle godine u Sarajevu, uz obilježavanje godišnjice zločina u Ahmićima. O tom događaju i famoznim Tuđmanovim opsesijama definitivne podjele Bosne i Hercegovine na tribini je govorio i profesor Ivo Komšić, u prisustvu glavnih gostiju tribine – Marka Harmona, šefa haškog tužilačkog tima u slučaju zločina u Ahmićima, i Kenetha Scotta, šefa tužilačkog tima u slučaju “Jadranko Prlić i ostali”. I Harmon i Scott potvrdili su autentičnost mape prikazane na tribini a koju je pred lordom Padyem Ashdownom iscrtao Franjo Tuđman.

Smatra se da je taj dokument u Haškom sudu bio prihvaćen kao autentičan i vjerodostojan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo