-5°C
Mostar -1°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 17:24 Ekonomija - Američki ambasador

Nelson u privredi Tuzlanskog kantona vidi veliki potencijal

Nelson u privredi Tuzlanskog kantona vidi veliki potencijal
Foto: FENA
Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson posjetio je danas Tuzlanski kanton. Razgovarao je s privrednicima iz ovog kantona koji smatraju da Amerika u razvoju privrede može biti jedan od strateških partnera Bosni i Hercegovini.

- S ambasadorom je danas došao i jedan od glavnih predstavnika USAID-a s kojim želimo uspostaviti konkretnu saradnju. Nas itekako zanima podrška USAID-a u prezentaciji privrede Tuzlanskog kantona. Želimo uspostaviti bolju saradnju s američkim tržištem, jer mi imamo veoma mali uvoz u Ameriku, a velik je izvoz iz Amerike. Što se tiče privrede, Amerika je naš strateški partner, a uvoz iz Amerike u Tuzlanski kanton je oko 147 miliona KM na šestomjesečnom nivou - rekao je Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla.

Zanimljivo je da tuzlanska tvornica obuće „Intral“ proizvodi baletanke za jednu od američkih firmi.

- Uspjeli smo razviti projekat proizvodnje baletanki za američko tržište i jednu američku kompaniju. Mi smo taj projekat uspješno završili i opet je u toku početak novog projekta proizvodnje baletanki čiji je vlasnik iz Amerike. Privredni potencijal Tuzlanskog kantona je veoma vidljiv, a sada ćemo vidjeti na koji način će koja privredna grana iskoristiti mogućnosti i u kojem smjeru će ići projekti koje USAID implementira - istaknuo je Alija Šehović, direktor tvornice obuće "Intral".

Američki ambasador Eric Nelson posjetio je danas i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića te Općinu Živinice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo