-1°C
Mostar 3°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -1°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 11:37 Ekonomija - Vjekoslav Petričević

Žene vlasnice jedne trećine preduzeća u RS-u

Žene vlasnice jedne trećine preduzeća u RS-u
Foto: FENA - Vijesti.ba

Žene su vlasnice trećine privrednih subjekata u Republici Srpskoj, što govori o njihovom uspjehu i doprinosu razvoju privrede - rekao je ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević.

Uoči prve međunarodne poslovne konferencije o temi "Žena - liderka u digitalnom dobu" istakao je da očekuje da će se kroz aktivnosti Kluba poslovnih žena RS aktivnije provoditi i Strategija ženskog preduzetništva.

- Cilj nam je da se učešće žena u društvu u RS još više poveća - naveo je Petrićević.

Kao liderke u biznisu žene su uspješne, a uz podršku predstavnika oba spola mogu se napraviti veliki rezultati, rekla je Vanja Petrović jedna od osnivačica Kluba poslovnih žena RS.

Istakla je da je cilj konferencije umrežavanje žena u biznis sektoru ili onih koji žele da postanu preduzetnice.

Predstavnice udruženja žena u biznisu iz regiona, Srbije, Hrvatske, Crne Gore te oba bh. entiteta, potpisale su i memorandum o budućnoj saradnji.

- Kada ujedinimo svoje vrijednosti krajni ishod je pozitivna stvar za regiju - rekla je Petrović i istakla da granice u poslu ni u drugim ciljevima ne postoje.

Predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica "Poslovna žena" Dženita Zirdum naglasila je da, iako primarno djeluju u BiH, žele širu saradnju i rad kako bi kroz projekte ostvarili rezultate za naredne generacije.

- Kroz ova udruženja želimo da napravimo pomak u našem društvu - dodala je Zirdum.

Predsjednica hrvatske udruge Međunarodna mreža poslovnih žena Ivana Radić je istakla da je među projektima koje reliziraju i mala škola preduzetništva za žene.

- Ženama najviše nedostaje hrabrost da krenu u neku promjenu i u tome nam treba podrška i nakon što pokrenu firme - navela je Radić i dodala da žene kada nešto hoće, to i ostvare.

Na konferenciji učestvuje oko 200 žena, a kako je rečeno, za poslovanje u digitalnom svijetu važna je sposobnost i znanje, ali i praćenje trendova.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo