12°C
Mostar 21°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

09.09.2019 / 20:00 Komentari - Piše: Haris Ljevo

Povorka uspjela: Građani BiH položili prijemni ispit za EU!

Povorka uspjela: Građani BiH položili prijemni ispit za EU!
Foto: Vijesti.ba

BiH, odnosno njen glavni grad Sarajevo, u nedjelju je uspješno organizovao prvu Povorku ponosa.

Povorka je prošla na najbolji mogući način. Iako su organizatori očekivali oko 500 učesnika, ulicama našeg glavnog grada prošetalo je više od tri hiljade ljudi koji su odlučili još jednom svijetu pokazati da u Sarajevu stanuju ljubav i tolerancija a da nema mjesta mržnji.

Iako je danima uoči Povorke bilo poziva da se ona otkaže, jer, kako su isticali protivnici, ona nije u skladu s tradicionalnim vrijednostima, ona ipak nije otkazana već je organizovana uspješno, čime je u svijet još jednom otišla slika grada ljubavi.

Pored uspješnosti Povorke, potrebno je najglasiti i neuspjeh dva održana kontra okupljanja na kojima je ukupno bilo prisutno nekoliko stotina građana, iako se najavljivalo nekoliko hiljada.

Odmah poslije održavanja Povorke, te dan poslije, vodeći evropski mediji su objavili vijest o uspješno održanoj Povorci ponosa, koja je protekla bez ijednog incidenta. A moglo je biti i drukčije.

Da je u nedjelju u Sarajevu zabilježen i najmanji incident, isti ti evropski mediji objavili bi vijest o nasilju u Sarajevu, što bi nanijelo nepopravljivu štetu našoj zemlji, koja se iz dana u dan suočava s ozbiljnim izazovima kada su u pitanju laži iz Srbije i Hrvatske o postojanju hiljada terorista u BiH.

Da budemo do kraja iskreni. BiH u ovom trenutku u svijetu ima možda samo jednog iskrenog prijatelja, kojem je cilj cjelovita i demokratska BiH. To su SAD. Onaj ko se u ovakvoj situaciji, iz samo njemu poznatih razloga, odlučio napasti SAD i američku ambasadu u BiH zbog otvorene podrške Povorci, nije nikakav patriota već izdajnik koji je spreman zbog svojih vjerskih osjećaja okrenuti leđa državi, koja mu usput svojim Ustavom i zakonima garantuje ispoljavanje te vjere.

Neshvatljivo je kako toga nisu svjesni oni koji su pozivali na otkazivanje parade ili zabranu. Zaista je teško shvatiti kakvim motivima su vođeni pojedinci koji su, pozivajući se na vjerske zakone, smatrali da Povorku treba zabraniti.

Da li su to radili iz neznanja, pa slučajno postali korisni idioti u službi velikosrpske i velikohrvatske politike u BiH, ili o tome nisu uopšte razmišljali?

Sada je potpuno nebitno, jer najbitnije je da je sve prošlo kako treba i da danas nemamo razlog da se bilo kome pravdamo zbog nekog incidenta koji se mogao dogoditi.

Sarajevo i BiH još jednom su pokazali da su već odavno dio civilizovane Evrope.

Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo