16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

09.09.2019 / 17:00 Kultura - 4.put

Međunarodni susreti autora na Uni

Međunarodni susreti autora na Uni
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Udruženje pjesnika "Riječi sa Une" i ove godine organiziralo je 4. međunarodne susrete autora na Uni.

Ova kulturna manifestacija postala je prepoznatljiva na području Unsko-sanskog kantona i šire. Više od 80 učesnika imalo je priliku kroz dvodnevno druženje predstaviti svoje pisane radove putem promocije knjiga i čitanjem pjesama pred bihaćkom i cazinskom publikom.

Ovaj kulturni događaj svake godine okuplja sve više učesnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije. Iz ovog Udruženja, koje promovira lijepu pisanu riječ, ističu važnost ovakvih okupljanja.

Svake godine sastanemo se i tom prilikom pišemo pjesme. Te pjesme napravimo u Zbornik i tako da je to već postala tradicija. Ovo je treći Zbornik u izdanju ovih prisutnih pjesnika koji dođu, koji pišu – ističe Hava Šehić iz Udruženje „Riječi sa Une“.

Na ovim književnim druženjima predstavilo se nekoliko književnika sa svojim autorskim djelima.

Književnica Dilista Međedović predstavila je knjigu „Biseri Bosansko-dubičke sehare“.

- To je jedna divna knjiga koja opisuje retro vrijeme, šezdesetih godina - izjavila je.

Književnik Fajko Kadrić donosi roman „Protokol posrnulih“. Tema romana je, kako kaže, moralni, ekonomski, socijalni i svaki drugi sunovrat jedne porodice.

Azir Šebić se predstavio s knjigom-romanom "Kolanje krvi". Radnja je smještena pred Prvi svjetski rat i počinje ubistvom princa Ferninanda. 

Osim promovisanja lijepe pisane riječi, druženje učesnika ovih književnih susreta je nastavljeno posjetama prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim znamenitostima gradova Bihaća i Cazina.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo