13°C
Mostar 22°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

09.09.2019 / 15:59 BiH - Ministrice odbrane BiH

Pendeš: ANP kao alat u rukama pojedinaca

Pendeš: ANP kao alat u rukama pojedinaca
Marina Pendeš / Vijesti.ba
Ministrice odbrane BiH Marina Pendeš rekla je da Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u (ANP), kao tehničko pitanje, ne treba da bude kamen spoticanja u izgradnji institucija BiH i sprovođenju izbornih rezultata.

"ANP se našao kao alat u rukama pojedinaca zbog, možda, nespremnosti da krenu u neke reforme koje su ozbiljnije, a te reforme su iste na putu ka NATO-u i EU", rekla je Pendeš novinarima u Sarajevu.

Ona je istakla da je insistirala da se Vijeće ministara u sadašnjem sazivu izjasni o ANP-u, koji "nije nametnut iz NATO-a, već je to dokument BiH".

Pendeš smatra da je potrebno što prije u Vijeću ministara ili na sljedećoj sjednici razgovarati o ovom pitanju i staviti tu tačku na dnevni red.

Prema njenim riječima, aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) za BiH i usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa za BiH nisu aktivnosti koje će sutra dovesti BiH u NATO.

Pendeš je naglasila da BiH mora provesti mnogo reformi, počev od ustavnih, Izbornog zakona, vladavine prava, te onih finansijske reforme.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo