9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

09.09.2019 / 13:44 BiH - Velike pohvale

Njemački političari na paradi: BiH je pokazala toleranciju

Njemački političari na paradi: BiH je pokazala toleranciju
Foto: Vijesti.ba
Ulicama Sarajeva jučer je šetalo četiri puta više građana nego se očekivalo, a trgom ispred zajedničkih bh. institucija odjekivalo je "Neka ljudi ko kog koga hoće".

Od Vječne vatre do Parlamenta BiH je šetala i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope, te druge brojne osobe iz javnog i političkog života regiona i Evropske unije, piše DW.

"Prajd je znak da je u Bosni i Hercegovini moguća tolerancija i da je ova država na putu da ispuni uslove Evropske unije i pruži javni prostor za manjine i ljubav", izjavio je u razgovoru za Deutsche Welle Manuel Sarrazin iz njemačke stranke Zelenih koji je posjetio Povorku sa svojom stranačkom kolegicom Terry Reintke.

Ova poslanica u Evropskom parlamentu također je naglasila da je održavanje Povorke jako pozitivno, ali da su pred vlastima i društvom u BiH ipak i drugi važni zadaci.

"Vrlo je važna i društvena promjena koja mora da uslijedi. Kada se pogleda trenutna situacija, pred Bosnom i Hercegovinom je još dug put, jer treba postići vidljivost LGBTIQ populacije u javnom prostoru, te ovu temu postaviti u centar društvene diskusije", poručila je ona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo