11°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

09.09.2019 / 12:03 BiH - Elmedin Konaković

Sarajevo je glavni grad države u kojoj živi najtolerantniji narod na svijetu

Sarajevo je glavni grad države u kojoj živi najtolerantniji narod na svijetu
Elmedin Konaković / Vijesti.ba
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, oglasio se na Facebooku s osvrtom na vikend koji je iza nas, s posebnim akcentom na održanu Povorku ponosa.

Odgovorio je i pojasnio za šta nikada neće glasati.

- Suzdržavao sam se od bilo kakvog komentarisanja u danima koji su prethodili sigurnosno rizičnom, a neizbježnom vikendu iza nas. Suzdržavao sam da reagiram na sramotna ismijavanja i izvrgavanja ruglu tradicionalne porodice, navođenju devijacija, nasilja i zlostavljanja kao normi tradicionalnog i beskompromisnom vrijeđanju i ljudskih i porodičnih i vjerskih osjećanja svih koji vjeruju u institut porodice kao takve. Tolerancija mnogih zagovornika "parade na kojoj se traži tolerancija" počinjala je i završavala na onome što oni smatraju ispravnim. Nisu davali pravo na drugačije mišljenje i svako neslaganje sa svojim stavovima su verbalno vrlo agresivno napadali. Toliko agresivno da se na momente sticao dojam da oni sami izazivaju i silno žele da parada ne prođe mirno i da iz "zatucanog Sarajeva" (kako ga oni doživljavaju) neke vrlo neprimjerene slike odu u svijet - navodi Konaković.

Naveo je da je Sarajevo glavni grad države u kojoj živi najtolerantniji narod na svijetu.

- Narod koji je krvlju, nišanima i grobnim mjestima platio slobodu, a svaki dan zadnje dvije decenije (beskrajnom bezosjećajnošću naših predstavnika i međunarodne zajednice koja nam kroji prioritete) svoju toleranciju i pripadnost "ispravnoj, ljudskoj strani" dokazuje životom pod ili sa onima koji su ih mučili, opraštajući i ne pomišljajući na osvetu.  Sarajevo je glavni grad evropske države čiji Ustav garantira pravo na jučerašnje okupljanje. Sarajevo je glavni grad države čiji su pripadnici MUP-a i specijalne policije ovaj vikend cijelom svijetu (iz kog svako malo dolaze slike nasilnih protesta) održali lekciju kako se profesionalno i bez i jedne greške osiguravaju skupovi visokog rizika - kaže Konaković.

Kazao je da je Narod i pravda i protiv Povorke i svake vrste promocije seksualnih opredjeljenja.

- Nikada ruku nećemo dići za zakone kojima se LGBTQ uvodi u obrazovanje, u kojima djeca sama sebi biraju spol, u kojima se tinejdžerima nude opcije promjene spola, u kojima se legalizira brak istospolnih zajednica i sl. A dobro znamo da su to neki već pokrenuli na višim nivoima vlasti. O tim se krupnim temama trebaju na referendumu izjasniti građani ove zemlje. To ne smije biti diktat EU ili međunarodne zajednice. Samo većinski stav građana ove zemlje ćemo poštovati. Na učesnike skupa niko ni glas nije podigao. Još jednom su građani Sarajeva održali lekciju iz tolerancije onima koji su nijemo posmatrali dok nas ubijaju, pale nam ognjišta i dok nas raseljavaju - istakao je između ostalog Konaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo