18°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

08.09.2019 / 18:20 Regija - Potpirivanje tenzija

Vulin: Krstičević da shvati da više ne važe rasni zakoni NDH

Vulin: Krstičević da shvati da više ne važe rasni zakoni NDH
Aleksandar Vulin / Vijesti.ba
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da njegov hrvatski kolega Damir Krstičević treba da razumije da ovo nije ni 1991. ni 1941. godina i da više "ne važe rasni zakoni iz Nezavisne države Hrvatske kada se branilo Jevrejima i Srbima da se slobodno kreću".

"Ako hrvatska vojska poželi da u svojim uniformama ili u civilu dođe da položi vijence na grob od ustaša pobijenih Srba u Šidu, bit će pušteni da se pomole na grobovima mučenika i niko ih u tome neće spriječiti niti će u klanjanju žrtvama ustaškog genocida vidjeti zlu namjeru", poručio je Vulin.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević poručio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru Vulinu da moraju razumjeti da "ovo više nije '91, pa da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kada žele".

Odbili ulazak 2h 34m
Plenković o pokušaju ulaska srbijanskih vojnika: Hrvatska je ozbiljna država


Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starješine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, jučer ujutro je zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Delegacija je, kao i prethodnih godina, trebalo da prisustvuje obilježavanju dana Jasenovačkih novomučenika i iz Srbije tvrde da je bila na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena.

Ipak, iz Hrvatske tvrde da zahtjeva nije bilo.

"Mi smo jučer reagirali upravo onako kako reagira ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe kad neko pokuša izvesti provokaciju umjesto da kulturno, u skladu s praksom, hrvatskim zakonima, međunarodnim pravom najavi posjetu, a potom eventualno i druge detalje," rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo