18°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

06.09.2019 / 14:51 Politika - Lider SDA

Izetbegović: Pomoći ćemo Dodiku i SNSD-u da sazriju

Izetbegović: Pomoći ćemo Dodiku i SNSD-u da sazriju
Foto: FENA - Vijesti.ba

Uoči sjednice Glavnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu, predsjednik stranke Bakir Izetbegović, kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u zasebnim izjavama novinarima su Milorada Dodika...

 

... predsjednika Saveza nezavisnih socjaldemokata i člana Predsjedništva BiH, označili kao stranu koja proizvodi probleme u vezi s formiranjem postizborne vlasti, odnosno novog saziva Vijeća ministara BiH.

Aktuelnosti u vezi s (ne)formiranjem vlasti Izetbegović je nazvao zatezanjem političke situacije u BiH nakon kojeg će, po njemu, doći i faza sazrijevanja. Lider SDA dodaje da u cilju razrješenja krize, Dodik treba da poštuje zakone i procedure Bosne i Hercegovine te političke partnere.

Dvojica visokih funkcionera SDA su izjavili da nova vlast u BiH, odnosno novi saziv Vijeća ministara, mogu biti formirani odmah što se Stranke demokratske akcije tiče, ali i da bi neki stavovi Milorada Dodika odveli zemlju u anarhiju.

Za izjave lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića Izetbegović je kazao da se stavovi SDA o neophodnom poštivanju zakona i procedura BiH neće promijeniti ni nakon najavljenog stranačkog kongresa i da bi lideru HDZ-a bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s godišnjim nacionalnim planu. O čudnom i nefer odnosu koji dolazi iz HDZ-a bit će riječi na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA, najavio je lider te stranke.

Šefik Džaferović, zamoljen da precizira činjenice iz aktuelnog razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komišića s evropskim komesarom Johanesom Hanom, rekao je da su Komšić i Hah razgovarali telefonski i o mogućnosti da se sva tri člana bosanskohercegovačkog predsjedništva susretnu s evropskim komesarom u Briselu. Glavni problem je s Dodikom, dodao je Džaferović, pa prvenstveno s njim treba razgovarati o neophodnosti da se poštuju zakoni BiH, odluke institucija, strategije.

Sjednica Glavnog odbora SDA je u toku i održava se prije stranačkog kongresa te stranke, najavljenog za 14. septembar.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo