8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

06.09.2019 / 10:50 Politika - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: BiH ostaje privržena EU po pitanju Krima, Dodik iznosi lične stavove

Komšić: BiH ostaje privržena EU po pitanju Krima, Dodik iznosi lične stavove
Foto: Vijesti.ba

Povodom diplomatske protestne note Bosni i Hercegovini koju je uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine u vezi sa izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je kazao da stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegova podrška nelegalnoj aneksiji Krima, nije stav države Bosne i Hercegovine nego Dodikov lični stav.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da Bosna i Hercegovina kao aspirat za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da suverenitet, teritorijalni integritet i i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod, podsjećajući na stav EU da Evropska unija ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

Komšić je također podsjetio i na to da je EU još u martu 2014. uvela mjere ograničavanja protiv Rusije.

„Te su mjere donesene kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i namjernu destabilizaciju Ukrajine. Gospodarske sankcije trenutačno su produljene do 31. januara 2020“, rekao je Komšić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo