8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

05.09.2019 / 15:48 Politika - Johannes Hahn

Odlazeći komesar EU se oglasio o propalom Sporazumu lidera

Odlazeći komesar EU se oglasio o propalom Sporazumu lidera
Johannes Hahn / Vijesti.ba
Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn kazao je danas da je ''formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija'' otkrivši da ''se angažovao'' da članove Predsjedništva BiH ohrabri na putu realizacije Sporazuma o formiranju vlasti na državnom nivou.

Hahn je rekao da očekuje dijalog i imenovanje Vijeća ministara.

''U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. augusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora'', rekao je Hahn.

Dodao je da ne postoji alternativa evropskom putu BiH.

''Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji", poručio je on.

Podsjećamo, dogovoreni rok za formiranje vlasti na državnom nivou ističe danas. Mandatar za novi saziv Vijeća ministara još uvijek nije imenovan.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo