20°C
Mostar 24°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

05.09.2019 / 08:11 Politika - Košarac, Đonlagić i Borenović

Šta nakon propasti Sporazuma: Nova kriza ili rješenje

Šta nakon propasti Sporazuma: Nova kriza ili rješenje
Foto: Vijesti.ba

Mjesec dana nakon što je potpisan prestao je da važi sporazum lidera stranaka o formiranju vlasti u BiH.

U roku koji su postavili sami sebi, predstavnici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH nisu uspjeli postići kompromis o slanju prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za članstvo u NATO-u, što je uslov za imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara BiH.

Šta BiH čeka nakon četvrtka? Da li će se Narodna skupština RS očitovati o povlačenju saglasnosti na sporazume o OS BiH i UIO BiH, te preispitivati nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu, kako je to najavio predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik? Slijedi li dublja politička kriza i šta je rješenje? Je li moguća nova parlamentarna većina na državnom nivou?

Odgovore smo potražili od državnih parlamentaraca, koji su na "prinudnom odmoru", budući da najviši organ zakonodavne vlasti mjesecima ne zasijeda zbog neformiranja izvršne vlasti na nivou BiH.

Košarac: Uložiti napore i implementirati sporazum

Staša Košsrac iz SNSD-a kaže kako je očigledno da dio političkih struktura želi da SNSD-u onemogući ulazak u vlast na nivou BiH time što veoma često kao uslov za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pominju Godišnji nacionalni plan (ANP) za članstvo u NATO-u.

"Prije svega, želim reći da ne postoji nacionalni plan na nivou BiH, jer u BiH ne postoji jedna nacija. Za nas u RS saradnja sa NATO-om nije sporna, ali članstvo u ovom vojnom savezu NATO-u definitivno je sporno. Osim toga, niko ne zna ko je i na koji način usvojio ANP, koji je došao u Predsjedništvo BiH. Taj dokument nije prošao Komisiju za NATO integracije, niti je bio na Savjetu ministara BiH. Tu ima puno špekulacija. Političke strukture koje nisu bile predviđene u sporazumu niti su imale uticaj na njega, uticale su na to da se uđe u sporiju implementaciju ovog dokumenta", navodi Košarac.

"Mi ne želimo biti naivni i dezorijentisani. Treba napomenuti da je bošnjačka komponenta izabrala Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. Vidimo da postoje tendencije opozicionih političkih struktura iz RS da budu partneri i da prihvataju model da drugi narodi biraju drugima predstavnike. Za nas je to crveni alarm, preko koga se neće moći preći. Mi želimo da afirmišemo političko kretanje BiH u kojem konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike", poručio je Košarac.

Kako je ocijenio, osporavanje izbornih rezultata u RS i nekonstituisanje organa vlasti na nivou BiH predstavlja antidejtonsko djelovanje bošnjačke političke strukture.

U razgovoru za naš portal nije želio komentarisati navode da će doći do alarmantne situacije u BiH, ukoliko poslije 5. septembra, institucije RS pokrenu najavljene aktivnosti.

"Mi smo više puta naglašavali da je najvažnije da se na nivou BiH definišu politike bez uticaja dijela međunarodne zajednice, te da se omogući da lokalni lideri i lokalne političke strukture na adekvatan način definišu politike. Od toga ne odustajemo. Međutim, ako nama neko oduzima ustavno pravo, kao i političko pravo da predstavljamo narod i građane na temelju izbornog rezultata, ne vidim potrebu da ne afirmišemo politički stav koji će bazično biti orijentisan na izvornom Dejtonskom sporazumu i ovlaštenjima entiteta bez elemenata intervencionizma visokih predstavnika", kategoričan je Košarac.

Đonlagić: Državne institucije mogu funkcionirati i bez SNSD-a

Poslanik DF-a u Parlamentu BiH i potpredsjednik ove stranke Dženan Đonlagić kazao je za Vijesti.ba da su Dodikove prijetnje nerealne i da se ne treba plašiti. 

"Ako je i od Dodika, dosta je! Ne plašimo se nikakvih prijetnji Milorada Dodika. Ne može entitetska skupština RS sama, bez saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, donositi nikakve odluke vezano za ukidanje institucija države, kao što su Oružane snage BiH, UINO BiH, SIPA, OSA i druge", kazao je Đonlagić za naš portal.

Na kraju krajeva, dodaje on, pa zar bi stotine i hiljade zaposlenih sada finansirao iz Budžet Vlade RS, za čiji Budžet se ne može obezbjediti niti tekuća likvidnost bez da se ne zadužuje izdavanjem dužničkih vrijednosnih papira.

Nadalje, smatra naš sagovornik, ukoliko Dodik zaista krene u takvu vratolomiju, polomit će vrat!

"To bi i sa formalno-pravne strane bilo antiustavno i antidejtonsko djelovanje, što bi moralo izazvati i konkretnu reakciju Valentina Inzka, bez prethodnog upozorenja zabrinutosti", kaže Đonlagić.

Đonlagić ističe kako bi, u konačnici, štetu najviše imao entitet RS i svi građani, jer bi narušio princip konsenzusa, kojim su svi nivoi vlasti dali saglasnost kada su se uspostavljale sve institucije na nivou države.

"Milorad Dodik treba da zna da sve državne institucije danas mogu da nastave da funkcionišu i bez SNSD-a", zaključio je Dženan Đonlagić.

Borenović: Dodikove najave "izduvaju" nakon mjesec, dva

Stav predsjednika PDP-a i poslanika ove stranke u Parlamentu BiH Branislava Borenovića je da su za trenutno stanje najodgovorniji SNSD, SDA i HDZ BiH, koji su započeli proces formiranja vlasti prije deset mjeseci.

"Vjerovatno ide sada unakrsno optuživanje i traženje izgovora za neuspjeh", kaže Borenović za Vijesti.ba.

Predsjednik PDP-a ističe kako nije siguran da će se moći naći neki drugi koalicioni dogovor, zbog odnosa, posebno u Domu naroda BiH, gdje SNSD ima četiri od pet srpskih delegata.

"Mislim da će ovakvo stanje potrajati i to je realnost, koliko god se nekom sviđalo ili ne", konstatuje Borenović.

Mišljenja je da je teško raspetljati političku situaciju bez ozbiljnih izmjena Izbornog zakona i uvođenja instituta vanrednih izbora.

"Dok se to ne desi ili ne formira izvršna vlast na nivou BiH, svakako da treba sad racionalno postupiti i bar odblokirati rad Parlamenta BiH jer ima mnogo akata koji čekaju ratifikaciju kako bi se stotine miliona KM stavile na raspolaganje Republici Srpskoj i FBiH i mnogim lokalnim zajednicama", predlaže naš sagovornik.

Osvrnuo se i na poteze koje je najavio predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH, ukoliko dogovor o formiranju vlasti ne bude postignut do 5. septembra. Dodik je, podsjetimo, rekao da će Narodna skupština RS u tom slučaju razmatrati povlačenje saglasnosti na sporazume o OS BiH i UIO BiH, te preispitati nadležnosti koje su sa entiteta prenesene na državu.

"Ne znamo šta to konkretno znači, jer smo mnogo puta imali ovakve najave koje izduvaju nakon mjesec, dva... Politika hazarderstva i stalnih tenzija ne vodi bilo kakvom napretku u ovoj zemlji, vrijeme sile i nasilnih metoda moraju biti iza nas", naglašava prvi čovjek PDP-a.

On potcrtava da je poznato kako se mijenjaju odluke u skladu sa ustavnim nadležnostima.

"Ako SNSD ima dogovor da nešto promjeni sa svojim novim koalicionim partnerima SDA-om i HDZ-om BiH, imaju tu novu parlamentarnu većinu, dovoljno ruku, pa neka mijenjaju", kategoričan je Borenović.(Vijesti.ba)

Izdvajamo