16°C
Mostar 24°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

04.09.2019 / 20:00 Politika - Principi sa rokom trajanja

"Sporazum ne vrijedi": Ostaje li SNSD u igri ili se slaže nova većina

"Sporazum ne vrijedi": Ostaje li SNSD u igri ili se slaže nova većina
Foto: Vijesti.ba

"U slučaju neimenovanja Vijeća ministara BiH u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj Sporazum ne vrijedi.“

 

 

Ovako doslovno stoji u tački 12. Sporazuma kojeg su 5. augusta potpisali lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a uz asistenciju šefa Delegacije EU u BiH.

Već drugog dana nakon potpisanog sporazuma Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik u javnost su izašli sa potpuno suprotnim tumačenjima potpisanog pa se stekao dojam da je trojka potpisala tri različita Sporazuma.

Lideri su do danas ostali bez odgovora na pitanja, poput onog Branislava Borenovića - jeste li dogovorili slanje ANP-a, ili konstatacije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića: Ako ide ANP, onda je ok.

Naime, na ova pitanja su stigli različiti odgovori. Od Izetbegovićevog da se slanje ANP podrazumjeva, preko Dodikovog da neće biti slanja ANP-a ni u ovom niti u narednom mandatu, do Čovićevog "neutralnog" stava.

Zašto je potpisan Sporazum za koji se unaprijed znalo da se ne može provesti i koji će po svemu sudeći proizvesti još veće nesporazume i blolade, pitanja su koja također nisu odgovorena.

Nakon što je postalo jasno da, zbog neslaganja s usvajanjem ANP-a, nema ništa od Sporazuma, Dodik je zaprijetio kako će kroz Narodnu Skupštinu RS-a vratiti nadležnosti s države na entitet, odnosno izaći iz OS BiH, UIO, Tužilaštva, SIPA-e...

Ipak Dodik je retoriku ublažio posljednjih dana, a njegov stranački kolega Nebojša Radmanović čak najavio da će i nakon propuštenog roka za Sporazum, dogovor nastaviti da važi.

Mladen Bosić, delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH tvrdi da je izjava Radmanovića očigledan zaokret od politike koju je najavio Milorad Dodik, u slučaju da se ne formira nova vlast u roku od 30 dana.

– Sve ono što je rečeno po ko zna koji put će biti ignorisano, zaboravljeno. SNSD sada pokušava na razne načine da ostane u igri oko dolaska na vlast. Lično, smatram da vlast treba formirati što prije, jer ovo vodi u još dublju apatiju građana u RS i u BiH. Ako to nisu u stanju akteri koji su potpisali ovaj sporazum, treba videti da li postoje druge mogućnosi kako bi se izašlo iz ove krize, kaže Bosić.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da bi se iz svega moglo izroditi nešto novo.

- Sigurno će iz ovoga izaći nešto dobro, ako ništa da njih natjera da formiraju vlast, jer ako ne formiraju onda je moguće da će doći do neke nove koalicije sa SDS-om i Šarovićem kao predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, kaže Ivana Marić.

Ukoliko bi se desio ovakav scenarij, važno je imati u vidu činjenicu da imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara nije pitanje za koje članovi Predsjedništva BiH mogu pokretati zaštitu vitalnog entitetskog interesesa.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo