10°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

04.09.2019 / 20:00 Politika - Žarko Papić za Vijesti.ba

Kriza odgovara nacionalistima, vanredni izbori mogući izlaz

Kriza odgovara nacionalistima, vanredni izbori mogući izlaz
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar Žarko Papić poručio je u razgovoru za Vijesti.ba da svaka krizna politička situacija u BiH pogoduje nacionalnim ili nacionalističkim strankama.

"Aktuelna politička kriza ne samo što pogoduje nacionalnim tenzijama i budućem jačanju na izborima nacionalističkih stranaka,nego smatram da je ova kriza istovremeno i izazvana da bi se to kao posljedica desilo", mišljenja je Papić.

Upravo će zbog toga, dodaje, nacionalne i nacionalističke stranke biti ojačane, budući da su nacionalne tenzije veoma jake.

"Jednako loš dodatak svemu tome jeste i to da je trenutna kriza u BiH teža nego prethodne iz mnogo razloga. Ona očigledno sada uvodi velike geostrateške igrače na tlo BiH. Sklon sam vjerovanju da je uticaj Rusije u BiH prije godinu dana bio neuporedivo manji nego zapadnih saveznika ili SAD. U zadnji godinu dana, ruski uticaj naglo raste. Našli smo se u geostrateški delikatnoj i po nas veoma opasnoj situaciji", upozorio je naš sagovornik.

U takvoj situaciji kod glasača lijeve orijentacije slabe šanse onih koji su u koaliciji sa nacionalističkim strankama. Aktuelni primjer za to su SBB i DF, koje su sada u partnerstvu sa SDA-om.

"Tu imate mali detalj i biću direktan u formulacijama. Kod DF-a turbopatriotizam kompenzira to što je insistiranje na nacionalnom osjećaju kod nacionalnih stranaka. Pokušava se na sličan način mobilisati neko izborno tijelo", dodaje Papić.

Ipak, kako ističe, sve politike na kraju mjere se njenim rezultatima.

"Ne ulazeći u meritum stvari oko povoda za ovu krizu, konačni rezultati će biti veoma loši po sve građane BiH. Nikom ne pada na pamet da se zabrine zbog toga što je u prvom polugodištu ove godine BiH napustilo 35.000 ljudi. To je jednako broju ljudi koji su ovu državu napustili tokom čitave prošle. Ako se taj proces nastavi, mi ćemo udvostručiti godišnji odlazak vani i za nekoliko decenija ovdje zaista neće biti nikoga. To je indikator kako kriza proizvodi napuštanje BiH. O tome niko ne vodi računa, pošto nacionalnim strankama, a bojim se u ovom kontekstu ni DF-u, nije previše stalo do ovakvih stvari", naglašava naš sagovornik.

Mogućnost za rješavanje političke krize vidi u uvođenju instituta vanrednih izbora, o čemu bh. javnost sve češće govori u proteklom periodu. Posljednji koji su pomenuli ovaj institut su lider SBB-a i SDP-a BiH Fahrudin Radončić i Nermin Nikšić.

Dvojica pomenutih političara usaglasili su stavove u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, te dogovorili da predstavnici stranaka na čijem su čelu u državnom Parlamentu što hitnije traže izmjene Izbornog zakona, koje bi, osim uvođenja elektronskog glasanja i videonadzora na izbornim mjestima, omogućile uvođenje instituta vanrednih izbora.

Radončić i Nikšić su konstatovali kako bi vanredni izbori bili najbolje, a možda i jedino rješenje za trenutni zastoj u formiranju vlasti u BiH, čije posljedice u posljednjih desetak mjeseci najviše osjete građani. Oni su naveli kako je bespredmetno da se lokalni izbori sljedeće godine održe, ukoliko se ne može obezbijediti njihovo fer i korektno održavanje.

Politički analitičar Papić ocjenjuje da je dobro i pozitivno što se pokreće takva inicijativa. Iako sa sigurnošću ne može prognozirati kako će ona biti dočekana u Parlamentu BiH, Papić u razgovoru za naš portal pojašnjava razloge zbog kojih bi trebalo omogućiti uvođenje vanrednih izbora.

"U sadašnjoj situaciji, izabrni poslanici zaštićeni su četiri godine kao bijeli medvjedi, ne moraju da rade, da se sasataju, niko im ništa ne može. Uvođenjem mogućnosti da oni mogu da budu promijenjeni uvođenjem vanrednih izbora, jednostavno će se ojačati njihova odgovornost za rezultate, koje proizvode ili ne proizvode. Osim toga, eventualni protesti i jačanje građanskog aktivizma stvarni rezultat mogu imati samo ako mogu dovesti do vanrednih izbora. Ovako, to je vrlo često samo javna indikacija nezadovoljstva, ali teško da može imati praktičan rezultat", precizira Papić.

Saglasan je sa stavom da je bespredmetno raspisivati lokalne izbore bez izmjena izbornog zakonodavstva.

"Ako se ne promijeni izborno zakonodavstvo, raspisivanje lokalnih izbora de facto će značiti zamrzavanje postojećeg stanja, a ranije smo govorili o tome da svaka kriza jača nacionalne i nacionalističke stranke. Tek promjena Izbornog zakona može dovesti do ozbiljnijih političkih promjena i odnosa snaga na političkoj sceni u BiH", zaključuje Papić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo