10°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

04.09.2019 / 20:00 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Pejanović: Inat-prijetnje ne prolaze, rješenje je nova većina ili vanredni izbori

Pejanović: Inat-prijetnje ne prolaze, rješenje je nova većina ili vanredni izbori
Foto: Vijesti.ba

Nijedna politička stranka, pa ni one pobjedničke, zbog nemogućnosti postizanja dogovora nema pravo da uslovljava građane, državu BiH i njen razvoj.

A ako već ne mogu da se dogovore, onda nek formiranje vlasti prepuste drugima ili da idemo na vanredne izbore.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba politolog i profesor, akademik Mirko Pejanović.

On ističe da odgovornost za formiranje parlamentarne većine u našoj zemlji imaju stranke pobjednice na prošlogodišnjim oktobarskim izborima - SDA, HDZ BiH i SNSD.

Međutim, Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, koji su 5. avgusta potpisali upravo lideri tih stranaka Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik, za sada nije polučio rezultate. 

- Ako pobjedničke stranke u bilo kojoj zemlji, pa i u našoj, nemaju konsenzus o formiranju parlamentarne većine, odnosno vlade koja će upravljati zemljom, u tom ih slučaju onda obavezuju principi parlamentarne demokratije - nek to priznaju, prepuste drugim strankama ili iskažu podršku, interes i spremnost da se ide na vanredne izbore. To i jeste slovo parlamentarne demokratije - pojašnjava Pejanović.

Kao najsvježiji primjer navodi Italiju, gdje su u toku pregovori o formiranju nove parlamentarne većine. A ako se to ubrzo ne desi, dodaje, nije isključena mogućnost ni raspisivanja novih izbora.

- Prema tome, niko nema pravo da, zato što ima pobjedu, a nema koalicioni sporazum da na bazi te pobjede formira parlamentarnu većinu, uslovljava građane, državu BiH i njen razvoj. Po meni, ne radi se samo o ovome što je u špici - Godišnjem nacionalnom planu (ANP), već o nečem mnogo većem. Radi se, zapravo, o strateškom pravcu integracije BiH kako u EU, tako i u NATO savez - smatra profesor Pejanović.

Kretanjem tim pravcem, naglašava, BiH učvršćuje mir i postaje samoodrživa državna zajednica unutar slobodnih evropskih naroda.

Naš sagovornik osvrnuo se i na Dodikove prijetnje da će se RS, ukoliko do 5. septembra ne bude implementiran pomenuti Sporazum, povući iz Oružanih snaga (OS) BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, dok će nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva BiH biti ukinute na prostoru tog entiteta.

- Te inat-prijetnje nisu ništa novo, već se u manjem ili većem obimu odavno ispoljavaju od strane SNSD-a i služe za uslovljavanja - potcrtava Pejanović.

No, potrebno ih je, nastavlja, posmatrati u kontekstu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Sve što je kroz provođenje Dejtonskog sporazuma postignuto je nešto što je omogućilo i omogućava proces istorijske integracije BiH u EU i NATO savez. A ko god ova dostignuća, poput uspostave OSBiH, UIO BiH, VSTV-a BiH, Tužilaštva... želi da dovede u pitanje, on ujedno dovodi u pitanje i cijeli paket Dejtonskog sporazuma. Stoga on mora biti podvrgnut odgovarajućim sankcijama upravo za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma - zaključuje profesor Pejanović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo