10°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.09.2019 / 18:09 Politika - Zijad Bećirović

Američka administracija vuče važne poteze prema BiH

Američka administracija vuče važne poteze prema BiH
Foto: Vijesti.ba

Doc. dr sci. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, za Insajder je govorio o tome šta konkretno za BiH i zemlje regiona znači imenovanje Metju Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

- Iza američkog specijalnog izaslanika za Balkan Metju Palmera stoji čitav jedan tim i na raspolaganju mu je američka administracija, o čijoj moći i uticaju ne treba posebno ni govoriti. Sada je proces skeniranja stanja. Vidite šta se dešava u Sjevernoj Makedoniji.
Pred našim očima odvija se međunarodna obavještajna operacija „Reket“ sa namjerom diskreditacije Zorana Zaeva i njegove Vlade, institucija makedonske države, izazivanje haosa i preuzimanje vlasti sa i bez prijevremenih izbora. Toga su svjesni i na Zapadu i zbog toga su pokrenuti mnogi krupni koraci, a slijede konkretni potezi da se spriječi dodatna destabilizacija regiona odnosno pojedinih država. Jasno je, da se sa političko kriminalnim strukturama, koje su u osnovi protiv institucija, ne može se graditi država i institucije. Ključno, da se uspostavi vladavina prava i započne ozbiljna i dubinska borba protiv kriminala i korupcije, navodi Bećirović.

Dodaje da trenutno Milorad Dodik igra simultanku sam sa sobom i da je to je njegova zadnja faza. 

- Njega niko više ne uzima ozbiljno. Postao je suvišan i svojoj stranci SNSD. Već se razgovara u jednom dijelu SNSD kako da ga se riješe. Dodik je veliko breme u za Srbiju, jer ugrožava relativno povoljnu međunarodnu poziciju Srbije za koju se prvenstveno zaslužan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Američka administracija već sada u pozadini vuče krupne poteze, oni su često važniji od onih koji su svakodnevno vidljivi, navodi Bećirović.

Zaljučuje kako su postojali zakonski rokovi za formiranje vlasti, a sada kada su oni probijeni onda ne postoje više posebni rokovi. 

- Jasno je da se ide u smjeru formiranja nove parlamentarne većine sa nekim novim akterima.(Vijesti.ba)

Izdvajamo