11°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.09.2019 / 17:02 Politika - Potpredsjednik FBiH za Vijesti.ba

Dunović: Čović još nije odlučio da li je za NATO put ili nije

Dunović: Čović još nije odlučio da li je za NATO put ili nije
Milan Dunović / Vijesti.ba
Izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića u posljednje su vrijeme zaista kontradiktorne i nisam baš siguran da on u javnom prostoru zna artikulisati svoje želje i kao političar ih predstaviti javnosti.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik Federacije BiH i član Predsjedništva Demokratske fronte (DF) Milan Dunović.

Podsjetimo, Čović je jučer izjavio da mandatara za sastav Vijeća ministara BiH treba imenovati odmah, a da su sve ostale stvari - uključujući tu i prvi Godišnji nacionalni program (ANP) - tehnička pitanja.

Dunović ističe da bi predsjednik HDZ-a BiH trebao angažovati savjetnika za medije, jer je očito da se on u eteru još uvijek nije odlučio da li je za NATO put BiH ili nije.

- Ukoliko jeste, Čović bi onda trebao biti svjestan da je u ovom momentu slanje ANP-a - pored toga što je tehničko - ujedno i suštinsko pitanje za budućnost BiH i sve ono što će se u našoj zemlji dešavati u narednom periodu. Jer, ako se složimo da se radi o tehničkom pitanju, onda se postavlja pitanje zašto se to više i ne završi, a moglo je biti završeno odmah nakon potpisivanja Sporazuma trojice lidera, pa da se tek nakon toga imenuje mandatar - govori Dunović.

Imenovanje mandatara, dodaje, moglo se obaviti u rokovima zacrtanim Sporazumom, ali je svakako prije toga ANP trebalo poslati u Brisel.

Dunović se pita zašto Čović, kada već kaže da je spreman da se mandatar imenuje odmah i prije slanja ANP-a, ne kaže i kako je spreman da se prvo formira Vlada Federacije BiH, pa da se tek onda razgovara o Izbornom zakonu BiH.

- Kao što rekoh, gospodinu Čoviću očigledno treba savjetnik za medije jer su mu izjave poprilično kontradiktorne. Vlada FBiH se može imenovati, odnosno prvo ide imenovanje predsjednika i potpredsjednika FBiH, a jedini kočničar u tom procesu je zapravo HDZ, odnosno HNS s obrazloženjem da treba prvo izmijeniti Izborni zakon BiH - kaže Dunović.

Tu se, kako navodi, javljaju dva problema. Prvi je da izmjena Izbornog zakona BiH nema nikakve veze s Federacijom BiH, jer je to pitanje za državni nivo. A drugi, navodi naš sagovornik, je što sam zahtjev za izmjenu Izbornog zakona nema dodira s imenovanjem Vlade FBiH, pa čak ni u onom tehničkom smislu.

- Izmjene Izbornog zakona neće mijenjati ništa u procedurama imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH, pa ni same Vlade FBiH, čak i kada bi se Izborni zakon mijenjao samo po željama HDZ-a. Mi znamo da HDZ i gospodin Čović ignorišu presude međunarodnih sudova i sve ono što bi trebalo mijenjati u Izbornom zakonu. Znamo i da pričaju selektivno samo o onome što se njima sviđa, a zapravo prave očitu blokadu imenovanja Vlade FBiH, istovremeno gurajući priču o formiranju Vijeća ministara i zanemarujući budućnost BiH u NATO savezu - zaključuje Dunović u razgovoru za Vijesti.ba.

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo