13°C
Mostar 19°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

03.09.2019 / 14:06 SHOW - Piše: Alisa Vrabac

Tuga i Slava Pedra Almodovara

Tuga i Slava Pedra Almodovara
Alisa Vrabac sa Mercedes, direktoricom komunikacija u kancelarijama Almodovarove produkcijske kuće El Deseo (Želja) u Madridu
Eto, prošao je i Sarajevo Film Festival i sada je sve došlo na staro. Sve što je lijepo, kratko traje, tako kažu.

Umjesto da i dalje uživamo u ljetnim noćima festivala, mi smo “back to analysis” tj. analiziramo, ali šta ćemo, neko i to mora.

Evo da napravimo naš mali osvrt na film Pain and Glory sa Antonio Banderasom u glavnoj ulozi, a koji zapravo i najvjerovatnije tumači lik Pedra Almodovara.

Iako Almodvar tvrdi da se ne radi o autobiografskom filmu, on ipak kaže da je njegova ličnost korijen svakog filma koji radi, no previše je koincidencija sa Almodovarovim životom da bismo povjerovali da film nije autobiografski koliko god to autor poricao.

Dakle, šta mislimo o filmu od kojeg smo očekivali zaista mnogo.

Iskreno, mi smo nakon gledanja, razgovora, analize, došli do zaključka da je film jednostavno “OK”. Zašto i šta je to falilo da bi film bio vrhunski? Osim što je na sebi svojestven način, bogatstvom boja i osjećaja opisao svoj proces “starenja”, depresije i gubitka moći kakvu je nekada znao, odakle i naziv filma “Tuga i Slava” ono što je nama nedostajalo bila je uvezana radnja. Storyline.

Da bi se neka radnja logički postavila, da bi bila lako razumljiva, ispričana, ona mora da prati neku logičnu priču koja ima, kako smo to učili u osnovnoj školi, svoj početak, zaplet, vrhunac, rasplet i neku poruku. Ovaj film to, bar na prvo gledanje, nije imao.

S druge strane, neke od naših kolega su nas uvjeravali da ovaj film nema “samo jednu” radnju, nego da ih zapravo ima više, što je ono što ga čini posebnim.

Tuga i Slava je film koji nas je upoznao sa njegovim životom iz nekoliko isprepletenih faza. Malo nam je rekao o svom djetinjstvu i odnosu sa majkom (koju je tumačila Penelope Cruz) i siromašnim počecima iz kojih je glavni lik proistekao. Upoznao nas je sa momentom kada je shvatio da je homoseksualac, a potom i sa ljubavnikom koji je u međuvremenu postao “hetero” i osnovao porodicu te koji sada, odjednom društveno rehabilitovan, te viđa samo žene.

Česta tema Almodovarovih filmova, a snimio je njih 21, jeste njegov homoseksualni identitet, a na pitanje zašto vlastitu seksualnost predstavlja u skoro svim svojim filmovima rekao je “It was part of my life. I was surrounded by it, so it was something I definitely wanted to put in my films, to make it something natural” prosto zato što je za njega njegova seksualnost prirodna stvar kao i nama naša.

Ipak, nekako u ovom filmu ima daleko više Tuge nego Slave i to nam je posebno žao, jer je Almodovar genijalac koji je višestruko i na razne načine obilježio svijet filma, pa mu time pripada daleko više slava nego bol, ali on zna najbolje kako ispričati vlastitu priču-ako je ova priča zaista priča o njemu.

Film vrijedi pogledati, ako volite njegov stil.


Alisa Vrabac vođa edukacija i radionica, samostalni konsultant iz oblasti komunikacija, PR-a, neverbalne komunikacije, političkog komuniciranja i drugih srodnih poslovnih vještina i saradnici

(Vijesti.ba)

Izdvajamo