8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

03.09.2019 / 13:37 Kultura - Narodno pozorište Mostar

Počeo rad na predstavi 'Što te nema'; Šantić povezao Mostar, Banjaluku i Beograd

Počeo rad na predstavi 'Što te nema'; Šantić povezao Mostar, Banjaluku i Beograd
Foto: NPM - Vijesti.ba

U Narodnom pozorištu Mostar počeo je rad na novoj predstavi "Što te nema" koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent mostarski Gradski odbor SPKD "Prosvjeta".

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i redatelj Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri kazališne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Redatelj Kadić kaže kako je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao glazbeni motiv.

"Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz povijest Mostara i život Alekse Šantića. Probat ćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke", naveo je Kadić.

Napominje kako nije bilo lako napraviti saradnju "Prosvjete" i tri kazališne kuće iz Mostara i Banja Luke, ali da je to veliko dostignuće.

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u listopadu ove godine.

Po prvi put u povijesti na "daske koje život znače" postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a po prvi put se realizira i zajednički projekat tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke.

V.d predsjednika mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović kaže kako je predstava "Što te nema" najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je sretna što su "Prosvjeta" i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banja Luku i Beograd.

"Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih sudionika u projektu", navela je Bjelica Šagovnović.

Premijere predstave "Što te nema" bit će odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. listopada, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. listopada.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo