21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

02.09.2019 / 20:53 BiH - Zvanice na oproštaju

Berton napušta BiH: Razvoj događaja djeluje zbunjujuće

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini priredila je večeras u Sarajevu oproštajni prijem dosadašnjeg šefa te misije, ambasadora Brucea Bertona.

Obraćajući se zvanicama, Berton je izjavio da je protekli četvorogodišnji boravak u Bosni i Hercegovini bio najljepše iskustvo u njegovom profesionalnom životu iako je službovao u „veoma složenoj zemlji“ u kojoj mu i nakon tog perioda, razvoj događaja djeluje zbunjujuće.

Berton je ustvrdio da OSCE čini sve što je u njegovoj moći da BiH kroči ka napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici.

Zahvalio je zvanicama, Misiji OSCE-a čije osoblje fantastično obavlja zadaću, po njegovom mišljenju, kao i partnerima Misije.

Bertonov zamjenik Alexander Chuplygin rekao je da su predstavnici Misije s iznenađenjem primili vijest o Bertonovom odlasku, kao i napuštanju State Departmenta, s čim se Chuplygin osobno ne slaže, kako je izjavio.

Za Bertona on smatra da je bio jedinstven lider u Misiji OSCE-a i da je u teškim okolnostima uspio da postigne sporazum i dogovor s nizom OSCE-ovih partnera.

Večerašnjem prijemu prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici institucija u Bosni i Hercegovini, međunarodne zajednice, diplomatskog kora, medijskih asocijacija i druge javne ličnosti.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto tom prilikom je Bertonu uručio repliku Sarajevske Hagade i knjigu o Hagadi.

Ambasador Bruce Berton nedavno je izjavio da iz Bosne i Hercegovine odlazi pomiješanih osjećanja jer je to zemlja koju je u međuvremenu zavolio, kao i njene ljude.

Ovaj američki diplomata je istovremeno najavio da odlazi u novu fazu života, u mirovinu iz State Departmenta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo