10°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

02.09.2019 / 12:22 BiH - MemorijalnI kompleks Kovači

Obilježavanje 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Postrojavanjem demobilisanih boraca Armije RBiH u Memorijalnom kompleksu Kovači danas je počelo obilježavanje 27. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko istakao je da je današnja godišnjica u vrhu prioriteta kad je riječ o obilježavanju značajnih događaja koja su upriličena u protekla četiri mjeseca.

- Prioritet je jer je na današnji dan Predsjedništvo RBiH donijelo odluku o formiranju Prvog korpusa Armije RBiH ukrupnjavanjem jedinica koje su dotad bile u sastavu Terotorijalne odbrane, Patriotske lige i rezervnog sastava MUP-a - podsjetio je Jusko.

Dodao je da su pripadnici tog korpusa, osim svog primarnog zadatka da brane Sarajevo, ratovali na svim ratištima širom BiH i da je njih 6.585 dalo svoje živote u borbi.

- Jedan od glavnih razoga što se okupljamo na ovim godišnjicama je da se sjetimo njih jer taj broj predstavlja skoro cijeli jedan mali grad koji je dao svoje živote - naglasio je Jusko.

Među bivšim pripadnicima Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH, a 19 ratnim priznanjem Srebreni štit.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, 2010. Prvom korpusu Armije RBiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva. 

Programom obilježavanja godišnjice planirano je odavanje počasti šehidima i poginulim borcima i polaganje cvijeća na mezarju kod Alipašine džamije te na grobljima Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko, dok će u 16 sati biti održan mimohod od Trga Prvog korpusa ARBiH do Memorijalnog centra Kovači. Također, bit će održana i Akademija u Amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo