13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

01.09.2019 / 17:00 BiH - Sindikat ne odustaje

Zdravstveni radnici u štrajku: Je li opravdan?

Zdravstveni radnici u štrajku: Je li opravdan?
Ilustracija / Vijesti.ba
Sarajevski zdravstveni radnici drugu godinu zaredom stupaju u generalni štrajk u prvim danima septembra, kada počinje i nova školska godina, bez obzira na činjenicu da su im plate veće u odnosu na kolege iz prosvete.

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (KS) najavio je za sutra, 2. septembra, početak generalnog štrajka, koji će, kako je rečeno, trajati do postizanja dogovora sa kantonalnom Vladom o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora koji je istekao 7. novembra prošle godine.

U višednevnom štrajku, podsjetimo, zdravstveni radnici bili su i u septembru 2018. godine.

Činjenica da zdravstveni radnici stupaju u generalni štrajk u isto vrijeme kada se đaci vraćaju u školske klupe, posebno zabrinjava roditelje.

Postoji bojazan da bi, zbog obustave rada radnika u zdravstvu, proces obavezne imunizacije mogao biti ugrožen, umjesto da prilično nizak obuhvat vakcinisanja bude povećan.

Sindikat radnika u zdravstvu KS, između ostalog, zahtijeva i povećanje plata od 30 posto, što Vlada nije u mogućnosti realizovati.

I bez traženog povećanja, plate zdravstvenih radnika nisu na nezavidnom nivou.

Recimo, raspon plata srednje stručne spreme u domovima zdravlja iznosi između 1.300 i 1.600 KM bez dežurstava.

U isto vrijeme, plate medicinskih sestara zaposlenih u teškim socijalnim ustanovama nisu veće od 1.000 KM.

Zdravstveni radnik sa srednjom stručnom spremom u prosjeku ima veću platu i od prosvetnih radnika sa visokom stručnom spremom.

Ta razlika je minimalno 250 KM u korist zdravstvenih radnika, imajući u vidu činjenicu da je plata profesora u gimnaziji 1.050 KK.

No, Sindikat se ne obazire na ove podatke i tradicionalno, početkom školske godine, stupa u štrajk, iako uloga radnika u zdravstvu u tom periodu posebno dolazi do izražaja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo