6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

31.08.2019 / 11:52 Politika - Igor Crnadak

Palmer će biti aktivan i u BiH, važno jačanje njegove uloge

Palmer će biti aktivan i u BiH, važno jačanje njegove uloge
Igor Crnadak / Vijesti.ba
Ponovno uvođenje funkcije specijalnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan je pokazatelj da Washington želi da ubrza rješavanje najvažnijih otvorenih pitanja u regionu, ...

... ocijenio je za Fenu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Na tu funkciju imenovan je Matthew Palmer.

Crnadak ističe da će glavni Palmerov zadatak biti dijalog Beograda i Prištine, odnosno problem Kosova, ali će, kaže, sigurno biti aktivan i u ostalim zemljama, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

-Palmer dobro poznaje prilike u ovom dijelu Evrope, govori srpski jezik, ima i jake porodične veze s regionom i nadam se da će biti uspješan na novom poslu - rekao je Crnadak.

Kao predstavnik RS u Vijeću ministara, smatra da je "za nas jačanje Palmerove uloge bitno", jer on, kako je naveo, poštuje Republiku Srpsku i dejtonsku strukturu, kao i potrebu da se u BiH stvari rješavaju isključivo kompromisom.

Iz States Departmenta je objavljeno da će Palmer, koji je na poziciji zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD u birou za Evropu i Evroaziju, imati i zadatak da "predvodi naše napore da ojačamo američku uključenost u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo