14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

27.08.2019 / 20:00 Komentari - Dvostruki aršini

Za HDZ je problem protest radnika, a podrška zločincima i Čoviću nije

Za HDZ je problem protest radnika, a podrška zločincima i Čoviću nije
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika mostarskog Aluminija Romeo Biokšić najavio je nakon zadnjeg sastanka u ovoj firmi da je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u ovom nekadašnjem privrednom gigantu propao, pa je za početak septembra najavio nove roteste.

Biokšić je pozvao radnike na proteste 5. septembra pred prostorije HDZ-a, čiji su kadrovi ovu firmu i doveli u bezizalzno stanje, pa čelnike ove stranke i smatraju najodgovornijim.

Međutim, iz mostarske policije odmah su se oglasili i poručili radnicima Aluminija da ne mogu protestovati ispred zgrade HDZ-a te su im zaprijetili da mogu snositi odgovornost za to.

"Organizirano okupljanje građana na otvorenom može se održati samo na dvije lokacije u Mostaru odnosno na Sportskom igralištu malonogometnog kluba Kantarevac i Sportsko igralište smješteno u Sjevernom logoru u Mostaru", poručeno je iz PU Grada Mostara radnicima Aluminija d.d. Mostar.

Iz PU Mostar se u saopštenju pozivaju na odluku Grada Mostara od 3. marta 2014. godine kojom se određuje okrupljanje građana Mostara.

Ovo ne bi bilo ništa sporno da ova odluka već ranije nije prekršena.

Naime, krajem 2017. godine nakon što je Haški sud pravomoćno osudio politički i vojni vrh nekadašnje zločinačke tvorevine Herceg-Bosne na 111 godina zatvora i UZP, nekoliko hiljada građana Mostara predvođenih predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem izašlo je na Rondo i plakalo i palilo svijeće za ratnim zločincima.Tada to mostarskoj policiji nije predstavljalo nikakav problem.

Problem nisu imali ni godinu dana kasnije kada je nekoliko stotina građana - ili bolje rečeno uplakanih simpatizera HDZ-a - žalilo zbog izbornog poraza Dragana Čovića.

Iako je prvi čovjek HDZ-a potpuno u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH poražen na izborima za člana Predsjedništva BiH od Željka Komšića, njegovi simpatizeri su protestvovali na ulicama Mostara a lokalna policija nije vidjela nikakav problem u tome.

Danas vidi problem kada opljačkani radnici Aluminija - koje su opljačkali kadrovi HDZ-a - traže svoja prava na jedinom mjestu gdje i trebaju tražiti prava.

Kada Čović i Bešlić krše zakon i odluku o mjestima predviđenim za proteste, pri tome daju podršku osuđenim ratnim zločincima, policija ne vidi nikakav problem u tome, ali problem predstavlja kada radnici traže svoja prava pred zgradom HDZ-a!

Radnike Aluminija, očito, niko ne smije da pljačka i bije osim kadrova HDZ-a.

H. Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo