8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

25.08.2019 / 19:25 Svijet - Grčka

Požari na Peloponezu, Krfu i Samosu, 700 vatrogasaca angažirano

Požari na Peloponezu, Krfu i Samosu, 700 vatrogasaca angažirano
Foto: Vijesti.ba
Deseci požara izbili su tokom vikenda u Grčkoj, a gusti oblaci dima nadvili su se nad popularnim turističkim ljetovalištima.

Glavni sekretarijat  za civilnu zaštitu objavilo je u nedjelju da je zemlja pod uzbunom nakon što su se vatrogasci u subotu borili s 56 požara. Požari su izbili na poluotoku Peloponezu, otocima Krfu i Samosu i na kopnu.

Grčka vatrogasna služba saopćila je kako su danas uhapšene dvije  d osobe na jugu Grčke za koje se sumnja da su podmetale požare, a jedan od uhapšenih  je podmetanje požara učinio  tri puta, prenosi AP.

Osumnjičeni, starosti  47 i 43 godine, u subotu su na Peloponezu uhapšeni s  u odvojenim slučajevima. Jedan od osumnjičenih  je napravio požar u subotu ujutru, dok je drugi to učinio tri puta - jedan je podmetnuo prošle nedjelje, a dva u subotu.


Vruće, suho, i vjetrovito vrijeme pomoglo je da se potaknu deseci požara širom Grčke, a vatrogasna služba je u protekla 24 sata angažirala 700 vatrogasaca. Najozbiljniji požar na istočnom otoku Samosu sada je pod nadzorom, ali vlasti su u subotu morale evakuirati četiri hotela i kuće.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo