30°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 33°C
Bihać 32°C
Powered by Dark Sky

23.08.2019 / 18:50 Politika - Saznajemo

Komšić na zahtjev Dodika sazvao sjednicu Predsjedništva BiH o imenovanju Tegeltije

Komšić na zahtjev Dodika sazvao sjednicu Predsjedništva BiH o imenovanju Tegeltije
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao je za utorak 37. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH.

Sjednica je zakazana sa jednom tačkom dnevnog reda, a pred članovima Predsjedništva naći će se Prijedog odluke imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Kako doznaju Vijesti.ba sjednica je zakazana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.


Agencija za istrage i zaštitu završila je provjeru informacija koje je kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoran Tegeltija naveo na obrascu izjave Centralne izborne komisije BiH. Izvještaj o provjeri proslijeđen je danas Predsjedništvu BiH.

Prema rezultatima provjere, Tegeltija ispunjava uslove za imenovanje.

Prvo ANP, pa mandatar

Podsjetimo, Komšić je danas za Vijesti.ba rekao da je problem u tome što se Dodik odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar.

- Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam mandatra prije nego li se dostavi ANP, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija. Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju, naveo je Komšić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo