14°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

23.08.2019 / 16:14 BiH - 18. septembra

I ove godine bit će dodijeljena javna priznanja BPK Goražde

I ove godine bit će dodijeljena javna priznanja BPK Goražde
Foto: FENA - Vijesti.ba

Javna priznanja Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde bit će dodijeljena i ove godine u okviru obilježavanja 18. septembra Dana BPK i Grada Goražde.

 

Kako je Feni kazao predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja Skupštine BPK Goražde Mirsad Žuga, okončan je javni poziv za predlaganje kandidata.

- U skladu sa Zakonom o javnim priznanjima BPK Goražde mi smo proveli proceduru javnog poziva putem kojeg su svi građani i organizacije mogli davati svoje prijedloge za dodjelu priznanja "Počasni građanin BPK“, „Plaketa BPK“ i „Štit kantona“. Pristiglo je 12 prijava, od kojih jedanaest blagovremeno i potpuno - precizirao je Žuga.

Dodaje da je za svako priznanje dostavljeno po nekoliko prijedloga, a za "Štit kantona" četiri.

- Prijedlozi za javna priznanja „Počasni građanin“ i „Plaketa kantona“ će  biti dostavljeni Skupštini BPK koja donosi konačnu odluku. Dobitnika priznanja  „Štit kantona“ predložit će koordinacija boračkih udruženja, na bazi prijedloga koji su pristigli, i o tome će se izjasniti kantonalni parlament na sjednici prije 18. septembra – kazao je predsjednik odobora za dodjelu javnih priznanja Skupštine bPK Goražde.

Zakon o dodjeli javnih priznanja BPK Goražde usvojen je 2015. godine. Javno priznanje počasni građanin dodjeljuje se  državljaninu   Bosne  i  Hercegovine  i  stranom  državljaninu koji se istakao  zaslugama u davanju podrške pravednoj borbi za odbranu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde od agresije, unapređenju međunarodne saradnje, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije.

Javno priznanje "Štit Kantona" se dodjeljuje pojedincima i kolektivima za doprinos u odbrani Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Bosne i Hercegovine od agresije. Plaketa  Kantona  dodjeljuje  se  kao  priznanje  za  doprinos  razvoju  Bosanskopodrinjskog kantona Goražde u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo