8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

22.08.2019 / 19:51 Regija - Rješavanje kosovskog problema

Amerika se aktivno vraća na Balkan

Amerika se aktivno vraća na Balkan
Foto: Vijesti.ba
Za one koji su pažljivo pratili situaciju posljednjih mjeseci - susret drugog čovjeka američke administracije i prvog čovjeka Srbije u utorak New Yorku nije bio iznenađenje, već samo logičan korak poslije svih razgovora koje su sa srpskim zvaničnicima imali Riker, Palmer, Bolton i drugi predstavnici Sjedinjenih Država.

A sve to, po ocjeni sagovornika Glasa Amerike pokazuje zainteresovanost i spremnost Bijele kuće da se aktivnije uključi u rješavanje kosovskog problema.

"Bez Amerike se to ne može riješiti. Amerika ima odlučujuću ulogu i uticaj kada je riječ o vlasima u Prištini, i u tom smislu je njen angažman dobrodošao. Sa druge strane, njen angažman je neophodan za bilo kakvo konačno rješenje", kaže bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Mislim da je novost sama po sebi involviranje Amerike vrlo otvoreno u dijalog Beograda i Prištine. Jer do sada se govorilo da će Amerika ući najdirektnije moguće u taj dijalog. Ona je prisutna sve vrijeme, ali nekako sa zadnjeg sjedišta. Sama činjenica da je vrlo otvoreno rečeno i od strane State departmenta i od strane državnog sekretara Pompea da se razgovaralo o odnosu Beograda i Prištine je na neki način novost", smatra Milan Krstić, asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Po mišljenju Zorana Milivojevića, poruke koje je poslao državni sekretar Pompeo su kompatibilne sa nedavnim porukama zemalja kvinte i pokazuju spremnost Zapada da okonča kosovsku krizu:

"Iz saopštenja State departmenta i iz tvita državnog sekretara Pompea poslije razgovora, vidljivo je da i Washington, ja bih rekao i Zapad, ima interesa da se obaj prostor uredi na neki način, što bi trebalo i ovaj dijalog da pomogne. I drugo, da se uključi u zapadnu interesnu sferu - i kroz eurointegracije, i kroz euroatlantski proces. I da se na taj način nekako ta transatlantska zajednica, kako je to Pompeo nazvao, zaokruži i sa ovim prostorom", kaže za Glas Amerike Milivojević.

S obzirom na to da jedni za drugim slijede izbori prvo na Kosovu, zatim u Srbiji, i na kraju u samoj Americi, faktor vrijeme postaje ključan u priči o nastavku dijaloga i postizanju konačnog rješenja između Beograda i Prištine:

"Nije problem da se to ubrza, ali zavisi od Amerike. I ukoliko su se zaista odlučili za ovu inicijativu, ako se možemo tako da kvalifikujemo ovo juče, onda bi trebalo očekivati da predstoje ovi potezi do kraja godine - da se deblokira dijalog preko skidanja ovih mjera Prištine, i drugo, da u Prištini naredna ekipa koja bude formirala vlast, vladu, ili šta god, bude na liniji tog interesa. Dakle, na liniji nastavka dijaloga i traženja rješenja", ističe Milivojević.

"Ukoliko ne dođe do rješenja do kraja ljeta naredne godine, u tom slučaju ćemo vjerovatno ući u period kada će se predizborne aktivnosti u Americi intenzivirati i kada se neće niko iz američkog establišmenta neće toliko baviti odnosima Beograda i Prištine, nego će se čekati rezultati izbora. Tako da to može takođe da promijeni tok, naročito ukoliko bi eventualno demokratski kandidat pobijedio na izborima, a ne aktuelni predsjednik Donald Trump", kaže na kraju Milan Krstić.

Ukoliko se stvari između Beograda i Prištine ne riješe relativno brzo, najkasnije do sredine iduće godine, sve se odlaže na neodređeno vrijeme. S obzirom na to da su mnogi u i Srbiji i na Kosovu spremni na beskonačno odugovlačenje, Amerika i Evropa moraju na pokažu odlučnost i brzinu, jer će im se u suprotnom stvari ponovi izmaći iz ruku, a Srbija i Kosovo ostati zaglavljeni u svom problemu.

(Vijesti.ba / Glas Amerike)

Izdvajamo