30°C
Mostar 35°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 31°C
Bihać 30°C
Powered by Dark Sky

22.08.2019 / 09:22 Intervjui - Zijad Bećirović za Vijesti.ba

Zvanični Washington i druge svjetske destinacije nemaju respekta prema bh. političarima

Zvanični Washington i druge svjetske destinacije nemaju respekta prema bh. političarima
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je Washington gdje se sastao s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom.

Vučićev sastanak s drugim čovjekom najmoćnije svjetske sile bio je povod za intervju s direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane doc. dr. sci. Zijadom Bećirovićem.

Razgovarao: Haris Ljevo

Kako komentirate činjenicu da već godinama niko od bošnjačkih političara nije imao važne sastanke u Washingtonu?

BEĆIROVIĆ: Kada personalno pogledate strukturu tzv. bošnjačkih političara potpuno je jasno da uvjerljiva većina njih nije kompetentna da se bavi međunarodnim odnosima i vanjskom politikom. Radi se u osnovi o tzv. mahalskim političarima, posebno kada se radi o SDA političarima njihovi dometi su približno tome jednaki. Takva pozicija će biti i ubuduće kada su u pitanju odnosi i konekcije sa SAD-e ali i općenito vanjska politika.

Pogledajte samo SDA-ovu unutrašnju politiku, pa će vam biti jasno kakva je tek onda njihova vanjska politika ako uopće i postoji. Nažalost, ti političari nemaju odgovarajuće odnose ni sa Zapadom ni sa Istokom. Bez obzira da li će se to kome svidjeti, jedini političar u regionu, koji je uspio da ostvari dobre kontakte i odnose i na Zapadu i na Istoku je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Čak ni slovenski i hrvatski političari to nisu uspjeli, iako se radi o državama koje su punopravne članice EU i NATO.

Je li izgubljena nekada dobra međunarodna pozicija i kontakti u SAD?

BEĆIROVIĆ: To je vidljivo i prosječnom promatraču, a kamo li kada to gledamo iz ekspertskog ugla. Nažalost, ta pozicija je poljuljana prema SAD-u, ali i prema drugim važnim igračima odnosno faktorima na međunarodnoj političkoj sceni.

Šta je razlog i koje su greške dovele do ovoga?

BEĆIROVIĆ: Sve u životu traži ozbiljan, profesionalan pristup te školovane i stručno osposobljene kadrove. Ozbiljnih rezultata nema bez temeljitog pristupa. Ništa ozbiljno i vrijedno ne može se ostvariti „preko noći“. Najbolji primjer su odnosi sa Turskom. Oni jednostavno ne postoje, postoji odnos stranke SDA sa AK partijom i personalni odnos Bakir Izetbegović – Recep Tayyip Erdogan. Dok na drugoj strani Aleksandar Vučić gradi odnose između države Srbije i države Turske, a to je nadogradio odličnim personalnim odnosima sa predsjednikom Erdoganom. To je državnički pristup.

Kako to da se u mandatu predsjednika Donalda Trumpa još niko od bošnjačkih ili probosanskih političara nije sastao sa nekim važnijim zvaničnikom iz Washingtona?

BEĆIROVIĆ: Da bi ste razgovarali sa zvaničnim Washingtonom odnosno SAD-a morate delegirati teme za razgovor. Tih tema navedeni političari nemaju. Da bi ste bili uvažen sugovornik morate biti respektirani, prema navedenim političarima respekta nema ni zvanični Washington ali ni druge važne svjetske političke destinacije.(Vijesti.ba)

Izdvajamo