1°C
Mostar 7°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

21.08.2019 / 16:05 BiH - Manje osiguranika

Manje prihoda u ZZO USK, ali i osiguranika zbog odlaska stanovništva

Manje prihoda u ZZO USK, ali i osiguranika zbog odlaska stanovništva
Foto: FENA - Vijesti.ba

Iako još uvijek nije završen polugodišnji financijski obračun Zavoda za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona vidljivo je manje prihoda u odnosu na planirana sredstava, značajno je manje i osiguranika na području kantonu što je uzrok odlaska stanovništva.

S budžetom većim od 100 miliona KM Zavod za zdravstveno osiguranje osnovni je finansijer javnog zdravstva u kantonu te je financijska stabilnost ove ustanove od presudnog značaja za funkcioniranje bolnica, domova zdravlja i ostalih zdravstvenih ustanova.

Šestomjesečni financijski izvještaj pokazuje minus od 3,7 miliona KM, ali direktor Elvedin Sedić ističe da nema razloga za brigu jer je riječ o prihodima za prvih šest mjeseci te da očekuju da će se do kraja godine situacija popraviti i ispuniti plan ustanove.

Smatra da bi do kraja godine situacija trebala biti mnogo bolja nego je to sada slučaj, a to bi značilo da bi prihodi i rashodi bili onakvi kako je predviđeno Finansijskim planom, odnosno Zavod bi pozitivno poslovao.

Dio novca po osnovu ino doznaka je već evidentiran, a ukupan iznos i doznačena sredstva također će biti poznata krajem godine.

No očekivati je da će i po ovom osnovu pristizati sve manje sredstava jer Kanton sada napuštaju kompletne porodice, a time se i broj osiguranika u kantonu značajno smanjuje.

Da je ovo postao ozbiljan problem upozorava i ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović koja tvrdi da se više ne radi o iseljavanju nego egzodusu gdje cijele porodice napuštaju domove, a to je također udar i na ZZO gdje je 9.000 manje osiguranih.

- Dakle, u svim segmentima moramo biti zabrinuti i naći načine i kroz ove zaključke vidjeti kako zadržati mlade, kako zadržati sve profile jer statistički podaci govore da 33 posto visokoobrazovnog kadra odlazi od toga je 11,1 posto doktora medicine - dodaje ministrica.

Prema podacima ZZO-a broj osiguranih osoba od 30. septembra 2018. godine do 30. juna 2019. godine smanjen je za 4.500, ali tu su različite kategorije zaposlene i nezaposlene osobe, učenici, studenti te članovi porodica osiguranika.
(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo