15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.08.2019 / 13:22 BiH - Godišnjica stravičnog zločina

Dan kada je prijedorska policija strijeljala 200 Bošnjaka i Hrvata

Dan kada je prijedorska policija strijeljala 200 Bošnjaka i Hrvata
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Na Korićanskim stijenama, mjestu gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano oko 200 logoraša koji su bili zatvoreni u prijedorskim logorima, obilježena je 27. obljetnica ovog zločina.

Kao i ranijih godina, bačeno je 200 ruža u provaliju gdje su padala tijela ubijenih logoraša. Još se traga za posmrtnim ostacima 98 žrtava.

“Svi su strijeljani, pobacani u jamu koja je dubine preko 200 metara”, kaže Jasmi Mešković.

On ističe da je u ovim masovnim egzekucijama bilo preživjelih koji su uspjeli prenijeti svjedočenja o tome šta je se desilo.

“I ove godine je svakako prilika da žrtve, porodice žrtava, prijatelji i svi oni koji imaju osjećaje i poštovanje odaju počast i sjećanje na sve žrtve, da budu u funkciji istorije svjedočenja, kulture sjećanja, da se bore protiv zaborava, kako na žrtve strijeljana na Korićanskim stijenama tako i sve žrtve u BiH tokom perioda 1992.- 1995. godine“, kaže Mešković.
Dodaje da se posmrtni ostaci sa zadnje ekshumacije na Korićanskim stijenama nalaze se u identifikacionom centru Šejkovača.

„Nažalost, ti posmrtni ostaci nisu kompletni”, kaže Mešković i dodaje da će proces ekshumacija i traženja posmrtnih ostaka još prilično potrajati.

On kaže da su Korićanske stijene jedan poseban spomenik o samoj strukturi odabira tih ljudi, o namjeri zločinaca da taj čin izvrše.


„Ti ljudi koji su strijeljani na Korićanskim stijenama ili njihove porodice su dale po 100 maraka da ih puste u Travnik. Međutim smišljeno je bilo uzimanje novaca i smišljen je čin unaprijed i znalo je šta će se desiti na Korićanskim stijenama i na kraju to se i obistinilo”, kaže Mešković.

Osim Darka Mrđe, koji je pred Haškim tribunalom priznao krivicu za zločin počinjen na Korićanskim stijenama i osuđen je na 17 godina zatvora, u Sudu BiH je pravosnažno osuđeno deset prijedorskih policajaca.
Kazne dugotrajnog zatvora od po 23 godine su dobili Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja; Zoran Babić je osuđen na 22 godine, a Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu zatvora. Zatvorska kazna u trajanju 15 godina izrečena je Željku Stojniću.

Damir Ivanković je osuđen na 14 godina, Ljubiša Četić na 13, a Gordan Đurić na osam godina zatvora, i njima trojici su kazne izrečene po sporazumima o priznanju krivnje koje su potpisali s Tužilaštvom BiH.(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo