8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

20.08.2019 / 22:31 Regija - New York

Vučić s Pompeom: Amerika želi da se snažnije uključi u rješavanje problema u regionu

Vučić s Pompeom: Amerika želi da se snažnije uključi u rješavanje problema u regionu
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u New Yorku sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata.

"Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cijenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju", rekao je Vučić, prenosi RTS.

Aleksandar Vučić je rekao da je Mike Pompeo želio da čuje šta je to što Srbija misli, prije svega po pitanju rješavanja kosovskog problema.

"Rekao sam, čini mi se na najkraći način, koja je to pozicija Srbije", navodi Vučić.

Zamolio je, kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nametnute prije skoro godinu dana.

"I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cijenu da sačuvamo mir, da gledamo u budućnost i unapređujemo naše ekonomije", istakao je predsednik.

To je, navodi Vučić, bio glavni dio sastanka.

"Ja sam govorio i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata na KiM, posebno imajući u vidu posljednje slučajeve koji se na Kosovu događaju, više njih", ističe predsjednik Srbije.

Govorio je, dodaje, i da je Srbija spremna, bez obzira na unutrašnju političku agendu, bez obzira na to što to nikome ne donosi političke poene iz vlasti u centralnoj Srbiji, da čim se takse ukinu, da se krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima.

Ističe da nije važna politička cijena koju morate da platite, jer ljudi u našoj zemlji ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već više ono što ima veze sa mitovima.

"Od naših odnosa kao dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu zavisi budućnost regiona. Što prije pronađemo dogovor osiguraćemo budućnost za ljude", kaže Vučić.

Zadovoljan je, ističe, i zbog činjenice da mu se čini da je ono što je govorio izazvalo pažnju sekretara Pompea.

"Vjerujem da će Amerika još snažnije željeti da se uključi na različite načine u rješavanje problema u regionu iz kojeg mi dolazimo", navodi Vučić.

Mike Pompeo je na Twitteru napisao da je sa srpskim predsjednikom imao "produktivan ručak", tokom kojeg su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, kao i evropskim integracijama Srbije.

"Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i napredak Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice", napisao je američki državni sekretar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo