12°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

20.08.2019 / 12:10 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik: Glasanje o ANP-u se neće desiti u ovom mandatu

Dodik: Glasanje o ANP-u se neće desiti u ovom mandatu
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da na današnjoj sjednici nije postignut dogovor o ANP-u. "Nema potrebe da razgovaramo o ANP-u. Srpska strana neće glasati za to, ni u kojem obliku" , rekao je Dodik novinarima nakon sastanka.

On je dodao da će se sačekati istek roka sporazuma o formiranju vlasti 5. septembra, nakon čega će SNSD odlučiti da li će i dalje sudjelovati u većini.

"Glasanje o ANP-u se neće desiti u ovom mom mandatu, a vjerujem da ću dobiti i sljedeći", poručio je Dodik.

Dodik je optužio Izetbegovića da Sporazum o formiranju vlasti inmterpretira kako on želi.

"U Briselu su nam kazali kako trebamo uraditi tri stvari da certificiramo univerzitete, što je ovaj Bošnjak direktor opstruirao ne dajući certifikat Univerzitetu RS, zatim da formiramo vlast i završimo priču o romingu. To je za mene bilo veoma optimistično, ali sam prevaren, tako da nema razloga da ostanem u razgovorima s Izetbegovićem koji je sklon promjenama", dodao je Dodik.

"Ne razumijem zašto se ANP povukao s dnevnog reda ako se predložilo da se o njemu glasa. Ja bih glasao protiv, a onda bi pitanje ANP-a odnio pred Narodnu skupštinu RS-a", kazao je član Predsjedništva BiH Dodik.

"Ovo nije nikakvo kupovanje vremena, jer mi nećemo glasati za ANP. Ovo što smo dobili kao prijedlog je zaista vrijeđanje inteligencije, u smislu da s bira Vijeće ministara...to su potpune gluposti to su igre za malu djecu", kazao je Dodik novinarima i dodao kako je isti prijedlog prethodno dobio i od nekih stranaca.

"Ja nisam protiv toga da stranci budu informirani o dešavanjima, ali sam protiv njihovog miješanja u naše unutrašnje stvari", kazao je on.

Dodik je kazao kako su neki strani ambasadori, pri tome misleći na američkog i britanskog, savjetovali da se ne produbljuje politička kriza u zemlji i da se ostavi prostor za eventualno pronalaženje rješenja.

Dodik je istakao kako Bakir Izetbegović govori da će neki principi iz potpisanog sporazuma ostati i nakon 5. septembra, te mu je poručio da ih nosi kući nakog toga datuma.

On je kazao kako je s dnevnog reda današnje sjednice skinuto 14 tačaka dbevnog reda, te je istakao da to govori na koji način je sjednica pripremljena.(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo