20°C
Mostar 26°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

20.08.2019 / 09:40 Politika - Bakir Izetbegović

Dodik je kod pregovora oko sporazuma prihvatio slanje ANP-a

Dodik je kod pregovora oko sporazuma prihvatio slanje ANP-a
Foto: Vijesti.ba

Sporazum koji sam potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a sadrži otprilike sve što je Bosni i Hercegovini potrebno u sljedećem mandatu, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Bakir Izetbegović.

To posebno, naglasio je Izetbegović, važi kada je u pitanju evropski put, kada je u pitanju NATO, kada je u pitanju obnova ekonomije, zaštita ljudskih prava, izgradnja infrastrukture, kao i bitne stvari koje se odnose na proporcionalnu zastupljenost koja u ovom času nije ispoštovana.

"To je, ta proporcionalna zastupljenost, jedna ustavna obaveza gdje su se propisala pravila, gdje za Bošnjake treba naći više mjesta u institucijama Bosne i Hercegovine i FBiH. To je jedan temeljiti sporazum koji nije precizirao sve. Ali, predsjednici političkih stranaka nisu ni dužni da preciziraju svaki detalj. Naše je da napravimo okvir. Ovo je jedan jako dobar politički okvir", naveo je Izetbegović.

Istina je, veli, "da nažalost naši ljudi nedovoljno čitaju, nego se onako povedu za mišljenjem politički opredjeljenih analitičara, novinara..."

"Reći će da se tu nešto popustilo, ali neće reći šta. Sada ja treba da dokazujem nekome da je napolju dan, da nije noć", istakao je Izetbegović.

- Teško stanje u RS-u produbljivanjem krize bi se još više usložnilo-

Naglasio je da je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbijao slanje Godišnjeg nacionalnog plana BIH za NATO (ANP) od početka.

"Zato smo se devet mjeseci zaglavili u ovoj situaciji. Mislim to treba reći. Ali je kod pregovora oko samog sporazuma prihvatio okvir koji definitivno znači slanje ANP-a. To je poštivanje zakona, Ustava BiH, svih ranijih relevantnih odluka Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, kao i slanja nacrta i planova, konkretno i taksativno. Tako da je to bio razlog da prihvatim ipak, sporazum. Da se ipak, tu ne raziđemo. Sve ostalo je jako dobro i precizno. Ocijenio sam da treba dalje raditi na tome, da nismo sve završili ali, obzirom da je okvir dobar da imamo šanse da se nađe neko kompromisno rješenje, neki reducirani ANP, modificirani... Prošlo je već osam mjeseci od ove godine, par mjeseci će preostati da se implementira. Dakle, on mora biti reduciran", stava je Izetbegović.

Naglasio je da se stoga nada da će se ipak, postići sporazum i da je ovo što radi Milorad Dodik političko blefiranje, da neće biti spreman da krene u neke teške političke avanture, u destabilizaciju prilika u zemlji.

"Vjerujem da će i radi sebe i radi naroda koji predstavlja pristati na jedan kompromis. Jer, stanje u državi BiH nije dobro, a naročito nije u RS-u. Tamo su građani trostruko više ugroženi nego u FBiH. Tamo su 20 posto niža primanja mjesečna, odnos fertilnog radnog stanovništva spram penzionera je nepovoljan i nepovoljniji nego u FBiH. Tako da je teže ljudima u RS-u nego u FBiH. I onda bi mogli još trpiti krizu koju bi dodatno mogao produbiti Milorad Dodik ovakvim ponašanjem. Tako da se nadam da će se naći neki sporazum i da ćemo krenuti dalje", smatra Izetbegović.

Kada je u pitanju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH Izetbegović naglašava da one moraju polaziti od presuda Suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Zornić, Pilav...

"To smo obavezni uraditi s obzirom na mišljenje koje smo dobili od EU. Tu dileme nikakve nema. Pokušavalo se paralelno sa tim u isto vrijeme izaći nekim hrvatskim zahtjevima pa je bilo nekih rješenja koja su oba respektovala od Fuleovog modela ili Aprilskog paketa. Nažalost, u odbijanju tih rješenja su učestvovali i hrvatskih predstavnici. Tako je Božo Ljubić odbio Aprilski paket, a Dragan Čović Fuleov model. Nikada mi nismo pristali, niti ćemo pristati na izborne jedinice koje će uskratiti pravo ljudima da glasaju iz svakog dijela Bosne i Hercegovine za svakog kandidata", kaže Izetbegović.

Navodi da je to, osiguravanje kandidature i glasanja svima, princip koji će se morati ispoštovati, uz paralelno rješavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

"Šta podrazumijeva A, B... HDZ-a BiH ne znam precizno. To je neka priča od prije godinu dana koja je bila u javnosti koja je neprecizna. Eventualno se može razmišljati o nekom indirektnom izboru. Ali, nešto što će stvoriti izborne jedinice gdje će se uskratiti pravo nekome da se kandiduje ili da glasa za koga god hoće, takva stvar se sigurno desiti neće", jasan je Izetbegović.

- SDA ne pristaje na ucjenu o formiranju federalne vlasti nakon izmjena Izbornog zakona BiH -

Ističe kako SDA neće pristati na formiranje vlasti u FBiH uz ucjenu HDZ-a BiH da se prije toga mora izmjeniti Izborni zakon BiH.

"Naravno da nećemo na to pristati. To je stvar koja se pokušava riješiti 14 godina i neće se sigurno u narednih 14 dana riješiti. Nadam se da će se HDZ BiH tu postaviti elastičnije, da neće ići ovako rigidno. Jer, praviti okove jednom narodu koji je trostruko ili četverostruko brojniji, praviti mu blokade po meni nije dobra stvar. Mislim da tu treba ići na relaksaciju odnosa. Pa i ovaj "slučaj Komšić" kako ga zovu Hrvati možda se ne bi desio da je bilo drugačije politike HDZ-a BiH i osobno Dragana Čovića", kaže Izetbegović.

Čak i poslije ovih izbora, navodi Izetbegović, se takva politika nastavlja.

"Bliži su Miloradu Dodiku unatoč tome što svi znamo šta on radi i kako se ponaša. Vidjeli smo Čovića 9. januara u Banja Luci, a nismo ga vidjeli 11. jula u Srebrenici. Nismo ga vidjeli na proslavi Bajrama, a mi odemo redovito na proslave Božića kardinalu. Mislim da ni on, Čović, ne stvara uslove da se izađe malo konkretnije, malo hrabrije u susret onome što Hrvati traže. Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijeg naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizovati na način da te blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni", poručio je Izetbegović.

Izostankom imenovanja delegacije BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Parlamentarnoj skupštini OSCE-a i drugih međunarodnioh organizacija Izetbegović smatra da jeste narušen kredibilitet BiH.

"Ali da je nešto ozbiljno narušen to ne bih baš prihvatio da se tako kaže. Za čitavo stanje u BiH, za jedno usporavanje svega posljednjih desetak godina i za ovu krizu koja sada dobiva zamah je kriv Milorad Dodik. On se trudi već podugo da nama ne ide, da smo mi zemlja bez perspektive, da mi ne možemo zajedno. A, onda kada mu to uspije u velikoj mjeri onda kaže, vidite da nam ne ide, vidite da smo u krizi. A on proizvodi te stvari da bi dokazao da smo jedna nemoguća misija i da bi nametnuo eventualno entitet RS kao suvereni dio BiH kako on to kaže, vidljivi dio BiH koji pomalo samostalno neke stvari radi. Dakle, definitivno jedno ime je odgovorno - Milorad Dodik koji koristi neke te energije koje su nam preostale, instrumente rata, ne dopušta da se stvari smire, da ti talozi padnu nego ih uvijek nanovo uzburka. Uvijek nanovo vrati neke negativne emocije. I ako dođe do nekih težih kriza sigurno će se moći reći da ih je on lično proizveo", kaže Izetbegović.

O prioritetima rada i djelovanja institucija BiH nakon uspostave vlasti Izetbegović kao prioritete jasno definiše evropski put, NATO put, obnovu ekonomije, učvrščivanje vladavine prava, borbu protiv korupcije...

"To je sve ono što smo stavili u sporazum - evropski put, NATO put, obnova ekonomije, učvrščivanje vladavine prava, borba protiv korupcije, protiv organizovanog kriminala, podrška povratnicima. Definitivno to bi bilo to. To je definisano, to je potpisano samo što se naravno, na Balkanu dešavaju stvari da se to potpiše pa da se poslije ne uradi. Ali, ako uradimo dobar dio onoga što smo potpisali, opet će to biti jedan snažan pomak naprijed. Imamo jedan zamah kada je u pitanju ekonomija, povećanje u oblasti turizma, industrijska proizvodnja, izvoz... Te trendove imamo. Izgradnja infrastrukture je to treba biti dodatno pojačano", cijeni Izetbegović.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo